PROSVJED KULTURNJAKA PRED VLADOM: / Ministar nije ni demokrat ni antifašist ni kompetentan

Image

Uoči sjednice Vlade, jutros je dvadesetak kulturnih djelatnika u Vladi predalo javni apel upućen premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem se traži smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

4.2.2016.
11:39
VOYO logo

Inicijativa Kulturnjaci 2016 održala je ispred zgrade Vlade konferenciju za novinare u povodu apela Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Na njoj su govorili Adrian Pezdirc, Dražen Katunarić, Dunja Vejzović, Urša Raukar i Goran Sergej Pristaš, javlja HRT.

Ministra kulture optužuju da nema iskustva te da zastupa lošu ideologiju. Jedna od poruka je i da žele živjeti u društvu koje poštuje slobodu govora i manjine. Dražen Katunarić izjavio je da je svaki demokrat antifašist, ali da svaki antifašist nije demokrat te da ministar Hasanbegović nije ni jedno ni drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel je do sada potpisalo 1300 uglednih imena iz raznih područja kulturnog života. Potpisi se skupljaju na stranici www.kulturnjaci2016.org.

Kako prenose mediji, ministar Zlatko Hasanbegović prošao je pored prosvjednika i bez komentara i izjave za medije otišao na sjednicu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LEON LUČEV: /

Dva razloga zbog kojih Hasanbegović ne može biti ministar kulture

Image
LEON LUČEV: /

Dva razloga zbog kojih Hasanbegović ne može biti ministar kulture

Dvojbene kompetencije

Kulturnjaci u svojem javnom apelu navode kako nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stajališta pojedinca. Postoji crta ispod koje se svi moramo pokušati ujediniti bez obzira na naše pojedinačne umjetničke ili političke nazore. Ta crta je povučena izborom novog ministra kulture RH vrlo dvojbenih kompetencija i radikalno ekstremističkih društvenih i političkih nazora. Taj izbor nalaže nam da protestiramo u javnosti jer vrlo je lako očekivati da će nam to pravo biti uskoro oduzeto, stoji, među ostalim, u elektroničkom pismu koje je proteklih dana kružilo među djelatnicima u kulturi okupljenima u inicijativu "Kulturnjaci 2016", odaslanom i na mnoge druge adrese.

Njihova je poruka - ustanimo zajedno za umjetničke i ljudske slobode protiv radikalnih ekstremizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, jučer su potporu ministru Hasanbegoviću dali mnogi povjesničari. Reagirali su, kako su istaknuli, na dosad nezabilježen slučaj javnog napada na jednog ministra u Vladi Republike Hrvatske te izrazili zabrinutost zbog iskrivljenog prenošenja i neznalačkih tumačenja pojedinih izjava novoimenovanog ministra. Više o tome pročitajte ovdje: POVJESNIČARI ZABRINUTI ZBOG NAPADA NA HASANBEGOVIĆA: “Prosudite ga po učinku njegovih poteza”.

Image
Image

Apel kulturnjaka za smjenu ministra donosimo u cijelosti:

"Dragi kolegice i kolege,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

postoji crta ispod koje se svi moramo pokušati ujediniti bez obzira na naše pojedinačne umjetničke ili političke nazore.Ta crta je povučena izborom Zlatka Hasanbegovića, čovjeka vrlo dvojbenih kompetencija i radikalno ekstremističkih društvenih i političkih nazora, za novog ministra kulture Republike Hrvatske.

Taj izbor nalaže nam da protestiramo u javnosti, jer vrlo je lako očekivati da će nam to pravo biti uskoro oduzeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je sakupljeno više od tisuću potpisa kulturnih radnica i radnika, te djelatnika i djelatnica iz područja humanističkih i društvenih znanosti. Građani i građanke koji rade i djeluju van kulturnog sektora također su osjetili potrebu podržati svojim potpisom ovaj apel, čime jasno upućuju na širu sliku društvenog osjećaja odgovornosti prema kulturi, pokazujući da je kultura važna i onima van polja kulturne proizvodnje.

Javi apel i dalje je otvoren i ako ga želite podržati svojim potpisom, to možete učiniti upisivanjem svog ima, prezimena i zanimanja ovdje. Postoji paralelan svijet našemu umjetničkome, u kojem se fašizam u raznim sferama širi poput maligne boleštine i pogibeljno se reflektira u sve sfere društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanimo zajedno za umjetničke i ljudske slobode protiv radikalnih ekstremizama. Po prikupljenim potpisima, apel ćemo uputiti Vladi republike Hrvatske i premijeru Tihomiru Oreškoviću", zaključuje se, uz potpis Kulturnjaci 2016.

Resor kulture ugrožen i ponižen

"Mi, dolje potpisani, kulturne radnice i radnici, smatramo da svjedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, znanstveniku potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja europskih fondova za kulturu, te čovjeku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.

Kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskog radija optužuje za “postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta”?!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

Ovaj apel sastavila je grupa građanki i građana, radnika i radnica u kulturi, umjetnica i umjetnika koja vjeruje da je za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne smije biti ministar kulture i tražimo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da poduzme odgovarajuće korake", navodi se u apelu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo