Turistički uspjesi / Prošle godine u turizmu su padali rekordi: Što sve najavljuju za 2019. godinu?

Raste broj dolazaka i noćenja, a s njima i zarada

2.1.2019.
7:00
VOYO logo

Kada govorimo o turističkim uspjesima, sad već stara, 2018. godina bila je sjajna!

U Hrvatskoj se odmarao rekordan broj turista. Turistička sezona, koja se godinama odnosila isključivo na ljeto, proširila se na turističku godinu u kojoj pred i post-sezona bilježe značajne pluseve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste broj dolazaka i noćenja, s njima i zarada, a ako je suditi po prvom danu Nove godine u Opatiji je lov na nove rekorde već otvoren.

Tradicionalno, na devet jezika, podnevna zdravica za brojne opatijske goste. Više no ikada okupilo ih se na terasi najstarijeg hotela na Jadranu. Svi redom zaljubljenici u Opatiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim Opatiju i cijelu Hrvatsku, članica sam brazilske glazbene skupine i puno vremena provodimo po vašoj zemlji pa sam htjela posljednji dan i noć u staroj godini i prvi dan nove godine provesti u mojoj dragoj Opatiji", kazala je Liana iz Austrije.

"Mi smo Talijani, dolazimo iz Verone na ovu novogodišnju zdravicu, počašćena sam čestitkom gradonačelnika i svima želim sretnu Novu godinu", rekla je Rosa iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opatija je godinu završila s gotovo milijun i petsto tisuća noćenja, a aduta ima napretek.

"Predivna uvijek ljeti i zimi, za prošetat i za proslavit, za šta god, super je", kazala je Nataša Rajlić iz Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđuju to brojni gosti koji su nahrlili u Opatiju. Svake godine raste broj onih koji žele, barem gledati, otvorenje nove sezone kupanja u moru. Temperatura zraka 10, a mora 11 stupnjeva!

"Božanstven osjećaj za dušu i tijelo, živjeli!", poručio je Mirko Šuša iz Opatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti osjećaj ima i čelni čovjek Hrvatske turističke zajednice kada je zbrojio turiste koji su lani stigli u Hrvatsku.

"Završili smo godinu s 19,7 milijuna dolazaka i s preko 106 milijuna noćenja što je 6 i pol posto više u dolascima i gotovo 4 posto više noćenja. Ja očekujem da će ova godina biti vrlo izazovna, vrlo intenzivna i dat ćemo sve od sebe u glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice, ali vjerujem i cijeli sustav turističkih zajednica da Hrvatsku promoviramo na najbolji način i da Hrvatska zadrži ovu poziciju koju danas ima na svjetskom turističkom tržištu", istaknuo je Kristijan Stančić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz planirane investicije vrijedne više od jedne milijarde eura, u Hrvatskoj će rasti kvaliteta smještaja i dodatnih sadržaja, nastavit će se razvijati kao cjelogodišnja destinacija, a sve to odličan je temelj za nove turističke uspjehe.

Iz Rijeke se javila novinarka RTL-a Maja Brkljača, jer će za godinu dana ona steći status europske prijestolnice kulture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada su dolasci gostiju u pitanju, projekt bi Rijeci u 2020. godini trebao dovesti čak 4 milijuna turista. To je brojka o kojoj je grad do sada mogao samo sanjati", kazala je Brkljača. 

Nekoliko minuta iza ponoći razgovarala je s gradonačelnikom Rijeke i pitala ga koja je njegova najveća novogodišnja želja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez razmišljanja je rekao kako želi da se ostvari sve potrebno za projekt nakon kojega Rijeka više nikada neće biti ista. Dakle, s današnjim prvim danom nove godine počelo je odbrojavanje, a posla je jako puno. Priprema se jedno veliko iznenađenje, nastup jednog zvučnog imena koji je za sada još uvijek tajna, koji će na Korzu nastupiti točno za godinu dana i na taj spektakularan način proslaviti titulu Rijeke kao europske prijestolnice kulture. Organizirat će se i više od tisuću kulturnih događanja, više od stotinu turističkih atrakcija. Svakako vrijedi izdvojiti zipline koji će ići od Trsatske gradine do Delte u centru grada", rekla je Brkljača. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo