uživo iz HNK-a / Proslava Dana državnosti počinje večeras koncertom u zagrebačkom HNK: Predsjednik Milanović ne dolazi

Predsjednik Zoran Milanović ne slaže s proslavom Dana državnosti na datum 30. svibnja

29.5.2022.
19:00
VOYO logo

U tijeku su pripreme za veliki vojni spektakl na zagrebačkom Jarunu koji je zbog lošeg vremena prebačen za sutra.

Kao i svake godine povod je obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana kopnene vojske, te 31. obljetnica ustrojavanja HV-a. Građani će vojno naoružanje moći obići tijekom sutrašnjeg dana kada će nebom letjeti i MIG-ovi, a vojska imati niz pokaznih vježbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslava Dana državnosti počinje već večeras svečanim koncertom, stoga odlazimo u zagrebački HNK.

Organizator je Vlada, ali predsjednik Zoran Milanović nije došao kao što ni prošle ni pretprošle godine nije bio na koncertu iako je Vlada poslala poziv. Problem u ovom slučaju traje duže od ove aktualne netrpeljivosti između predsjednika i premijera jer se predsjednik Zoran Milanović ne slaže s datumom 30. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Usporedio onda i sad /

Jandroković uoči Dana državnosti o globalnim krizama: 'Trebamo nacionalno jedinstvo baš kao 30.5. 1990.'

Image
Usporedio onda i sad /

Jandroković uoči Dana državnosti o globalnim krizama: 'Trebamo nacionalno jedinstvo baš kao 30.5. 1990.'

To je datum na koji je Dan državnosti 2019. godine, vratila Vlada Andreja Plenkovića. Na taj datum je 1999. godine je konstituiran prvi hrvatski izabrani demokratski Sabor. Prvi put ga je promijenila Vlada Ivice Račana koja je datum stavila na 25. lipnja. S tim se datumom predsjednik Milanović puno više slaže iako on večeras neće doći i to je sve kritizirao ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman ranije danas koji je rekao da on kao predsjednik države mora poštovani Ustavi i zakone nevezano uz to što on osobno misli.

Za nedolazak se ispričao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Neće doći ni veliki dio saborskih zastupnika koji su bili pozvani. Za dio njih problem nisu osobni stavovi oko datuma već spajanje slobodnih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslano je otprilike 700 pozivnica i HNK će, kako najavljuju, biti pun. Prisustvovat će premijer, Vlada i cijeli državni vrh, svi bivši predsjednici države, predsjednik Sabora, bivši predsjednici Sabora, predsjednici saborskih odbora, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Današnji koncert nije organiziran samo zbog Dana državnosti, već kao dio obilježavanja međunarodnog priznavanja RH. Ovo je jedina svečanost uoči održavanja Dana državnosti jer je za sutra najavljeno tek polaganje vijenaca iako predsjednik Milanović ni na to neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo