Sve manje potreba za intervencijama / Prošla najveća opasnost: Karlovac i Kostajnica sigurni, ukinuto izvanredno stanje

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća se nastavlja

15.5.2019.
9:50
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Najveći vodni val Une je u u srijedu navečer prošao kroz Hrvatsku Kostajnicu, pa je od ponoći vodostaj u padu i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara. 

 Nakon tjedan dana Kostajničani su ponovo proveli mirnu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Sve su kuće obranjene, a ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća je nastavljeno.

Image

Vodostaji padaju, ali mnoga područja su još uvijek poplavljena

Image

Vodostaji padaju, ali mnoga područja su još uvijek poplavljena

 Tijekom noći vodostaj je pao za tridesetak centimetara i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara. Tako su dosadašnje izvanredno stanje ponovo zamijenile izvanredne mjere obrane od poplava, a obrana tzv box barijerama u kombinaciji sa zečjim nasipima pokazala se učinkovitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Iz kostajničkog Komunalca ponovo upozoravaju da je voda iz izvora Pašina vrela još uvijek zamućena, pa pozivaju građane koji koriste vodu iz gradskog vodovoda da je i nadalje prokuhavaju.

 I vodostaj Kupe i Save na sisačkom području usporio je rast, ali su na snazi izvanredne mjere obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Sava u Jasenovcu od 5 sati ujutro stagnira na 829 centimetara, a vodostaj Kupe kod Farkašića u 7 sati je iznosio 894 centimetra i još je u laganom porastu. Zahvaljujući prestanku padalina, nema neposredne opasnosti od poplava na sisačkom području.

Karlovac odahnuo

 U Karlovcu je u četvrtak u 8 sati ukinuto izvanredno stanje za rijeku Koranu gdje se provode redovite mjere obrane od poplave, što znači da se smanjuje i broj ljudi angažiranih na terenu te mehanizacija, rekla je Biljana Željeznjak iz karlovačke ispostave Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Sa svakim satom sve je manje potreba za intervencijama, za ispumpavanjem vode kod boks barijera i drugdje, ali sada je Kupa na razini od 687 centimetara, Korana na 716 i Mrežnica na 314,  što je sve i dalje vrlo visoko i mi smo i dalje u stanju obrane od poplave“, izjavila je Željeznjak za Hinu.

Vodostaji svih karlovačkih rijeka su u opadanju, a meteorološke prognoze ne ukazuju na mogućnost obilnih oborina, tako da se očekuje daljnja normalizacija stanja i povlačenje vode u korita rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo