PROŠLA JE GODINA DANA OD OLIVEROVE SMRTI: / 'Zvuči nestvarno da ga nema jer je stalno tu, svirat ćemo kao da je s nama'

Image
Foto: DIno Stanin/PIXSELL

Sutra će se u Veloj Luci održati koncert povodom godišnjice smrti velikana hrvatske glazbe Olivera Dragojevića

28.7.2019.
22:05
DIno Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Godinu dana je prošlo otkako nas je napustila glazbena legenda Oliver Dragojević. U njegovu je čast zapaljena 71 baklja, zvonila su zvona Svetog Duje, a morske sirene i stotine brodica ispratile su ga u rodnu Vela Luku. Oliver Dragojević je snimio više od 40 albuma, osvojio 30 Porina, između ostalih i za životno djelo. Posljednji koncert održao je u splitskom HNK, a manje od godinu dana nakon toga na istom je mjestu održana komemoracija.

Običan, a velik, tim riječima ga opisuju oni koji su ga poznavali. Uz njega su bili obitelj, prijatelji i kolege. I godinu dana nakon naježe se dok prizivaju emocije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo ga najprije slaviti. Nećemo tugovati jer on ostaje s nama i gore i dolje, koncert će biti u njegovu slavu", rekao je Tedi Spalato, za RTL. Direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš kaže: "Svi su bili s njim na ti, a nisu mu nikad stisnuli ruku, a sve zato što je on ušao u živote naše i živote ljudi i obojao te živote sa svojim pjevanjem."

Image
TEŠKI DANI ZA VESNU DRAGOJEVIĆ: /

Oliverova supruga otkrila zašto nije došla na premijeru njegova filma

Image
TEŠKI DANI ZA VESNU DRAGOJEVIĆ: /

Oliverova supruga otkrila zašto nije došla na premijeru njegova filma

Koncert njemu u čast

Posljednji pozdrav Oliveru uputio je cijeli državni vrh, a 31. kolovoza 2018. proglašen je Danom nacionalne sućuti. A njemu u čast na godišnjicu smrti u Veloj Luci će sutra biti veliki koncert. Nastupit će i njegovi Dupini. Goran Franić Njoko s njim je prvi put svirao dave 1976. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slušajte, ja to još ne mogu shvatiti. Evo gledam slike njegove, on pjeva, šali se. Teško je to uopće i prihvatiti. I sad ćemo se naći na njegovom koncertu. Svi njegovi dragi prijatelji i pjevači. Privilegija je bila moja i Dupina što smo radili s njim", kaže Franić.

Brijačnica u kojoj se brijao sad je mjesto puno Oliverovih slika i uspomena, a njegov prijatelj Boris Gugić Brico kaže: "Ne možeš ga zaboraviti jer kad otvorim butigu odmah ti dođe. Najviše ga pamtim po noćnom pjevanju, stali bismo ispred kafića u Bate i onda bismo pjevali oko dva, tri u noći. I to mi je nekako bilo naj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevao za druge

Imao je i neobičan smisao za humor. Pjevao je u Parizu, Tokiju, New Yorku, Moskvi. S velikima i malima i uvijek za druge. A sutra će drugi pjevaju njemu u čast.

"Skupili smo se već sinoć, već se jučer osjetila njegova energija, svirali smo do dugo u noć i mislim da u toj tuzi, bit će lijepo, kroz glazbu i prijateljstvo okupili smo se za Olivera. To je i jedini naš poriv bio, da se napravi intimistički koncert i da se prisjetimo našeg frenda. Nama glazbenicima jako fali, zvuči nestvarno da ga nema jer je stalno tu. Vela Luka je mala i on je bio dosta jednostavan i zato smo i odlučili da bude tako jednostavno i kroz glazbu posvećeno njemu. Teško da itko njegove pjesme može izvesti kao on, ali svirat ćemo kao da je on s nama na bini", poručio je Ante Gelo, jedan od organizatora koncerta, glazbenik, Oliverov prijatelj i dugogodišnji suradnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo