UZ PROTIVLJENJE OPORBE / Prošao prijedlog Tomaševića: Gradska skupština podržala izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tomašević je poručio da će napraviti CGO u Resniku do 2028. godine i da ih nitko neće u tome zaustaviti

25.1.2024.
22:13
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je nakon višesatne rasprave, i uz oštro protivljenje oporbenih klubova podržala projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb na lokaciji u Resniku.

Riječ je o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o prihvaćanju sažetka "Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije" i podržavanju projekta izgradnje CGO Zagreb na lokaciji u Resniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'želimo raskinuti ugovor' /

Tomislav Tomašević: 'Svi kritiziraju Resnik, a nitko ne nudi rješenje! Nezadovoljni smo suradnjom s koncesionarom'

Image
'želimo raskinuti ugovor' /

Tomislav Tomašević: 'Svi kritiziraju Resnik, a nitko ne nudi rješenje! Nezadovoljni smo suradnjom s koncesionarom'

Gradski zastupnici su, uz protivljenje oporbe, prihvatili i Tomaševićev prijedlog odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.

Pročelnica za gospodarstvo Ana Pavičić-Kaselj istaknula je da je razlog raskida ugovora taj što se na lokaciji koja se nalazi pod koncesijom ne može početi ulagati u izgradnju CGO-a te zbog nadogradnje vodoopskrbne mreže i odvodnje otpadnih voda i izgradnje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, što se treba financirati iz EU sredstava a jedan od uvjeta za to je da korisnik bude javni isporučitelj, odnosno Vodoopskrba i odvodnja, a ne privatni koncesionar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak raskida koncesijskog ugovora kreće se od 38 do 230 milijuna eura

Tomašević je rekao da se trošak raskida koncesijskog ugovora kreće od 38 do 230 milijuna eura, a na to postoje i operativni troškovi.

Računica je da je trošak manji od ostanka u ugovoru gdje bi kroz račune za vodu i kroz proračun građani trebali platiti do kraja isteka koncesijskog ugovora, odnosno do prosinca 2028. 420 milijuna eura. Istaknuo je da će Grad, ako ostane u koncesijskom ugovoru morati iz proračuna platiti investiciju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda od 94 milijuna eura. Uvjeren je da je odluka o raskidu ugovora u interesu Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od oporbenih zastupnika jedino je Dejan Kljajić iz stranke Bandić Milan 365 u raspravi najavio da će podržati prijedlog Studije i projekt izgradnje CGO Zagreb jer ostaju dosljedni odluci koju su donijeli s koalicijskim partnerom HDZ-om u prošlom mandatu.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je kako je katastrofa na odlagalištu otpada Jakuševec u kojem samo pukim slučajem nije došlo do gubitka ljudskog života prenulo Tomaševića da "na brzinu proba nešto napraviti, a zapravo da zavara javnost da je počeo nešto rješavati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ: Naš zeleni gradonačelnik pojma nema što napraviti s otpadom u Zagrebu

A u to da Tomašević CGO može izgraditi do 2028. ne vjeruje HDZ.

"Naš zeleni gradonačelnik pojma nema o tome što napraviti s otpadom u gradu Zagrebu", ustvrdio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman. Za Studiju izvedivosti kaže da je običan "reciklat" jedne stare studije koja je prepuna netočnih podataka i ne može biti provediva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević mu je odgovorio da je Studija usklađena s nacionalnim planom za izgradnju CGO-a koji obavezuje Zagreb da izgradi CGO do 2028. Istaknuo je i da se postrojenje može financirati iz EU fondova ako za to postoji politička volja u Vladi, a ako bude bilo kakvog usporavanja predložit će da to sami financiraju.

Nestranačkom zastupniku Ivici Lovriću odgovorio je da je Zagrebačku županiju pitao da CGO bude u Ivanić-Gradu te su odgovorili da ne žele ni čuti za to, a niti nemaju to u prostornom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupniku Kljajiću zahvalio je na podršci, ali i istaknuo da studija nema veze sa studijom pokojnog gradonačelnika Bandića koja je predvidjela spalionicu od 280.000 tona i nije uključivala kompostanu i sortirnicu u Resniku.

Tomašević je poručio da će napraviti CGO u Resniku do 2028. godine i nitko ih neće u tome zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Građani Markuševca okupili se zbog smrada: 'Ovdje se spaljuje smće, to je jednako kao da svako od nas zapali svoje'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo