'Dnevni boravak' / Propada kafić iz kojeg su kretale političke kampanje! Ćiro poručuje: 'Ja sam tu isto inventar'

Lokal krasi i arhitektura iz 80-tih koja u Zagrebu polako izumire, a i to što je jedan od najdugotrajnijih kafića u Zagrebu

14.2.2020.
13:50
VOYO logo

To je lokal iz kojeg kreću sve političke kampanje, govorio je nekoć Vlado Gotovac. Gotovo da nema političara bilo s lijeva bilo s desna koji tamo nije sjedio, pohode ga i pjevači i pisci i spotraši, legendarni Ćiro Blažević sam za sebe kaže kako je dio inventara.

Kafić "Charlie" u zagrebačkoj Gajevoj ulici ima kultni status, ali sada se zbog duga od par desetaka tisuća kuna nalazi pred stečajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je svojevrsni zagrebački dnevni boravak. Omiljeno okupljalište i lijevih i desnih političara, i poduzetnika i glazbenika i sportaša. 

To je lokal iz kojeg kreću sve političke kampanje. Lokal ispred kojeg je bivši predsjednik Stjepan Mesić prikupljao potpise za svoju kampanju 2000. godine. Lokal u kojem se sklapaju i raskidaju poslovni ugovori. Lokal kojem je zaštitno lice Ćiro Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tu uistinu inventar. Svaki dan sam tu na kavi jer je tu jedan divan ambijent. Ovaj lokal ima jednu osobitu tradiciju. Za Zagreb pa i za Hrvatsku cijelu. Da je Charlie imao refleks da uzme jedan posto od svih ugovora koji su se ovdje dogovorili, on ne bi imao nikakvih problema", rekao je nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

Zagrepčani ga nazivaju kultnim mjestom. Charlie je smješten u srcu grada nadomak trga. Vrata je otvorio prije 47 godina i od tada nema "poznate face" koja ovdje nije sjela za subotnje špice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jednom malom prostoru možete vidjeti predsjednika Vlade, Sabora, bivših predsjednika države i Sabora pa je to zanimljivo, nije uobičajeno u većim zemljama. Dolazim jedno 30-ak godina. Imao sam tu i promociju knjige, bilo je jako hladno i tu smo baš vani imali potpisivanje knjige pa se skupilo bilo mnoštvo svijeta", rekao je sociolog Slaven Letica

Poznati kafić otvorio je Mirko Braun, nogometaš poznat pod nadimkom "Charlie." Njegove slike iz mladosti na zidovima kafića čuva njegova supruga koja sada kafić vodi, a za kojeg stalni gosti tvrde da utjelovljuje tradiciju zagrebačkih kavana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Charlie je prije svega bio jedan od prvih kafića u Zagrebu i na neki način je mijenjao identitet grada, i u biti, davao jedan građanski štih Zagrebu, bio je vrlo posjećen i tada, a onda je postao jedan od zaštitnih znakova gdje dolazi cijeli Zagreb, kao što Pariz ima Cafe de Flores tako je i Charlie opće mjesto poznato", kazao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Prijeti im stečaj

Lokal krasi i arhitektura iz 80-tih koja u Zagrebu polako izumire, a i to što je jedan od najdugotrajnijih kafića u Zagrebu u koji vole sjesti i mladi i stari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazim ovdje skoro svaki dan, uz put, jer blizu stanujem, i kad god prolazim tu skrenem, ljeti pogotovo jer malo povjetarac osjećam od Sljemena", kazala je Velimira iz Zagreba.

"Najbolje mjesto, daleko. Zato što su ljudi pristojni, sve je lijepo fino, svašta lijepoga bi mogao pričati", rekao je Ante iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedno jako dugotrajno mjesto. Radim tu u blizini, uvijek je puno, uvijek je. Super ja kava. Svakako mislim da je kultno", rekao je Dino iz Zagreba.

No, zbog dugovanja od nekoliko desetaka tisuća kuna lokalu prijeti stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kultno mjesto i on ima svoju reputaciju. On ima svoj renome. I mislim da i onome koji nije čovjek kafića, kad mu kažete naći ćemo se kod Charlie njemu to nije strano. Svi znaju da je Charlie tu", kazao je Ćiro Blažević.

Unatoč navodima o stečaju, vlasnica kafića Zdenka Braun tvrdi da će za problem pronaći rješenje. Neće dozvoliti da omiljeni lokal ode u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo