Pronašli zatrovane školjke, pa zabranili prodaju

Veterinarski inspektori zabranili su stavljanje na tržište kamenica i mušula iz uzgajališta u Malostonskom zaljevu i to zato što su u njima prisutni toksini koji uzrokuju blaži oblik trovanja.

19.4.2011.
17:40
VOYO logo

"Uzgajališta dagnji pokraj Malog Stona zatvorena su zbog pojave fikotoksina koji proizvode određene jednostanične planktonske alge. Školjkaši koji se hrane filtriranjem morske vode akumuliraju i te toksične alge u svojem organizmu, te tako postaju opasni za ljudsko zdravlje", kaže dr. Živana Ninčević-Gladan iz Laboratorija za plankton i toksičnost školjkaša Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split.

Prema njenim riječima, sve to uzrokuje tzv. DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning), koji izaziva probavne smetnje, no simptomi sami od sebe prestaju nakon tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava fikotoksina u školjkašima uobičajena je pojava u svim europskim i svjetskim morima, pa se zbog toga i provodi kontrola kvalitete školjkaša, no u splitskom Institutu nisu mogli precizirati koliko će ta pojava trajati.

"Vrijeme potrebno da se školjkaši oslobode fikotoksina ovisi o vremenskim prilikama, temperaturi i brojnosti toksičnog fitoplanktona u morskoj vodi. U pravilu se školjkaši pročiste u tri tjedna nakon što se smanji brojnost toksičnih vrsta ili one potpuno iščeznu iz zajednice", kazala je dr. Ninčević-Gladan za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201010080205006 arti-201009030043006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo