Pronađeni Francuzi koji su zalutali na Velebitu

Grupa mladih turista pronađena je usred Velebita na vrlo nepristupačnom području u blizini Raminih Korita, satima hoda od najbližih cestovnih komunikacija. Svi su izvan životne opasnosti.

5.8.2010.
11:06
VOYO logo

U srijedu u 20,15 sati gorski spašavatelji iz Gospića pronašli su Francuze koji su se izgubili na Velebitu, objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja.

Turisti su pronađeni usred Velebita na vrlo nepristupačnom području u blizini Raminih Korita, satima hoda od najbližih cestovnih komunikacija. Svi su izvan životne opasnosti, no iscrpljeni su i sa žuljevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasioci su ih okrijepili, kaže se u priopćenju objavljenom večeras na internetskoj stranici HGSS-a.

Grupa od osmero francuskih turista u dobi od 16 do 24 godine krenula je u utorak iz Rizvanuše kraj Gospića u namjeri da pješke pređu preko Velebita i spuste se na more. No zalutali su, zapali u bespuće, a u međuvremenu su ostali bez vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan član grupe krenuo je po pomoć i uspio se, iscrpljen i poderane odjeće, spustiti kroz nepristupačni dio planine do Lukovog Šugarja, gdje se javio policiji.

Na poziv Županijskog centra 112 u Gospiću, pokrenuta je potraga u koju je upućen HGSS iz Gospića. U potragu je bio upućen i helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja i liječnicom iz Splita, no zbog jake bure iznad Velebita helikopter se morao vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bila druga potraga tijekom dana za stranim turistima. U srijedu ujutro je dvoje poljskih turista otplivalo iz Orebića u pravcu otočića Sestrice, pa je angažiran HGSS Orebić koji je svojim plovilom krenuo u potragu, no u međuvremenu ih je, daleko od obale, pronašao gliser nekog nautičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo