15 GODINA RADA HKMS-A / Promjene su nužne: Problemi u sestrinstvu nisu vezani samo uz financije nego i politiku

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U registru Komore je evidentirano više od 38.000 medicinskih sestara i tehničara

25.11.2018.
16:32
Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) obilježila je u nedjelju 15 godina svoga rada, a predsjednica Komore dipl. ms. Slava Šepec, na svečanosti je istaknula da priznavanje visokog obrazovanja u sestrinstvu, promjene zastarjelih organizacijskih sustava te stvaranje boljih uvjeta rada - nisu problemi vezani samo uz pitanje financija, nego i vizije razvoja zdravstva u Hrvatskoj te političke volje.

 „Priznavanje visokog obrazovanja u sestrinstvu, jasna odrednica temeljnog obrazovanja, promjene zastarjelih organizacijskih sustava, stvaranje boljih uvjeta rada, odlazak medicinskih sestara u druga zanimanja i u inozemstvo, nedostatak medicinskih sestara - nisu problemi vezani samo uz pitanje financija nego i vizije razvoja zdravstva u Republici Hrvatskoj, te političke volje“, rekla je predsjednica HKMS, dipl. ms. Šepec na svečanoj proslavi održanoj u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, priopćeno je iz Komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ocijenila je da su ozbiljni izazovi pred HKMS - težnja za daljnjom profesionalizacijom sestrinstva i usklađivanje s regulativom EU. 

Komora, dodala je Šepec, vrlo aktivno ukazuje na postojeće probleme i predlaže moguća rješenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu obljetnice, medicinskim sestrama Dragici Šimunec, Mariji Orlić Šumić i Mariji Županović uručene su diplome Komore za značajan doprinos razvoju sestrinske djelatnosti i višegodišnji rad u HKMS-u.

 Medicinska sestra Sonja Kalauz primila je Povelju za poseban doprinos ugledu sestrinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U registru HKMS više od 38.000 medicinskih sestara i tehničara; 2050 medicinskih sestara završile diplomski studij sestrinstva 

 Primarna zadaća Komore je osiguranje pružanja izvrsne zdravstvene njege temeljene na znanju, poštivanje etičkog kodeksa, zaštita i sigurnost pacijenata kroz unapređenje zdravstvene njege, te zaštita medicinskih sestara i tehničara kao i sestrinske profesije, podsjećaju iz HKMS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U registru Komore je evidentirano više od 38.000 medicinskih sestara i tehničara.

 Oko 13.000 njih, što je jedna trećina, su prvostupnice sestrinstva, dok 2050 medicinskih sestara ima završen diplomski studij sestrinstva. U sestrinstvu je sedam doktora i doktorica znanosti, a u nastavnim zvanjima su četiri docentice/docenti, navode iz HKMS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Petnaesta obljetnica osnutka HKMS-a održana je po pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović.

 Proslavi u KD Lisinski nazočili su i ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, čelnici drugih Komora u zdravstvu, predsjednik i članovi Europskog vijeća regulacijskih tijela u sestrinstvu (European Nursing Council) te brojni drugi ugledni gosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo