PROMJENE OKO SUBVENCIJA STAMBENIH KREDITA: / Ako uskoro planirate kupiti stan u Zagrebu, ovo trebate znati

Image

Tu su i neke dodatne promjene, pa će država više plaćati onima u nerazvijenijim dijelovima zemlje.

14.6.2018.
14:14
VOYO logo

Danas je ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio Nacrt konačnog prijedloga zakona o subvencioniranju stambenog kredita.

'Ne želimo da to bude jednokratna mjera'

Najavio je da će se subvencija produljiti s četiri na pet godina. Ministar Štromar kaže da je odaziv prošle godine bio velik, a ističe da subvencioniranje stambenih kredita čini mnogo i za demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prošle godine u rujnu bio je veliki odaziv, više od 2300 zahtjeva za subvencioniranje kredita za kupnju kuće ili stana, a odobreno 2320 zahtjeva. Ovo je i demografska mjera, u sedam mjeseci rođeno je više od 200 djece u obiteljima koje su kupile subvencionirane stanove. Ne želimo da to bude jednokratna mjera. Osiguravamo tri natječaja sljedeće tri godine, i to bi bilo u rujnu, kako bi građani mogli planirati rješavanje svojeg stambenog pitanja, ali i kako bi građevinski sektor mogao planirati izgradnju', rekao je Štromar, javlja 24 sata.

Štromar: 'U proračunu ćemo osigurati za sve'

Tu su i neke dodatne promjene, pa će država više plaćati onima u nerazvijenijim dijelovima zemlje. U Zagrebu će tako ratu stambenog kredita država subvencionirati sa 30 posto, a u nerazvijenijim krajevima će to biti maksimalni postotak, 51 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kamatna stopa neće biti više od 3,75 posto ali očekujemo da će biti i niže, neke banke su nudile i ispod tri posto. Za svako rođeno ili posvojeno dijete subvencija se produljuje za dodatne dvije godine. Ako dođe i 10.000 beba bit ćemo presretni. U proračunu ćemo osigurati za sve', kaže Štromar, piše 24 sata.

Ministar je istaknuo da će natječaj trajati tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo