istra u svemiru / 'Promil jedne puno veće priče': u prvom hrvatskom svemirskom programu lansirani istarski proizvodi!

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Godine 2009. tročlana ekipa pokrenula je svemirski program s ciljem edukacije, popularizacije i izrade operativnih modela tehničkih tvorevina koje su u direktnoj vezi sa svemirom

20.11.2017.
10:06
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

"Ovo je promil jedne puno veće priče o kojem će bolje reći Marino koji je voditelj prvog hrvatskog svemirskog programa. Maslinovo ulje i vino teran u svemiru je segment istarskog svemirskog programa", kazao je Aljoša Vitasović, jedan od tročlane ekipe za Agroklub.

Na 20 kilometara udaljeni put od Zemlje, Marino Tumpić, Aljoša Vitasović i Ivica Lađarević lansirali su maslinovo ulje i vino teran. Kako je kazao Tumpić, radi se o tome da su 2009. godine pokrenuli svemirski program s ciljem edukacije, popularizacije i izrade operativnih modela tehničkih tvorevina koje su u direktnoj vezi sa svemirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo ljeto, početkom srpnja iz Pule u bliski svemir, na visine preko 20 km, lansirane su dvije bespilotne letjelice koje u sebi imaju svoju elektroniku, avioniku i dorađene aspekte medicinsko-astrobiološke, pa i poljoprivredne. Priča je bila da pokažemo ljudima koliko su svemirske tehnologije naša svakodnevica, čak i na stvarima koje nam na prvi pogled ne idu jedna pod drugo. Kad bi spomenuli poljoprivredu i svemir puno njih će se nasmijati i reći to nema baš nikakvih doticajnih točaka. Ali ima!" ispričao je Marino. 

Aljoša nadodaje da je također bitno spomenuti da je u svemir išla i određena količina poljoprivrednih štetnika, insekata pa i određeni sadni materijal. Ivica Lađarević bio je voditelj agro bio programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit zašto se odabralo da ide baš ovaj sadržaj u svemir, Aljoša je odgovorio:

"Možda je bio neki inat da se pokaže da neki ljudi iz neke Hrvatske, iz neke Istre, s malim sredstvima za razliku od velikih nacija tipa SAD, Rusije, Francuske, mogu svoje proizvode lansirati i u konačnici dobiti neki osobni vid satisfakcije", piše Agroklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo