PROMIJENJEN PRAVILNIK: / Kolinda sada legalno može paradirati u uniformi Oružanih snaga

Image

Javnost o tome nije obaviještena, no početkom ožujka došlo je do promjene Pravilnika o vojnim odorama.

6.4.2017.
11:11
VOYO logo

Zanimljivo je da su se u posljednjih nekoliko godina rasprave o tome može li predsjednik države nositi vojnu uniformu vodile u afričkim državama kao što su Kenija, Nigerija i Gana, a sada se to događa i u Hrvatskoj. Na Zapadu je istodobno još prije nekoliko desetljeća zavladao trend da se političke funkcije odmiču od nošenja vojnih uniformi.

Odoru sada može nositi i ministar obrane

Osim što će sada u nekim prigodama vojnu uniformu legalno nositi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, to će moći i ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Takva je praksa ostavština bivšeg Sovjetskog saveza, no čak ni baltičke zemlje nisu imale sličan slučaj. Kada je riječ o zemljama Europske unije, samo je u Grčkoj zabilježeno da je na početku svog mandata uniformu nosio Panos Kammenos, desničar u koalicijskoj vladi Syrize koji je poznat i po nekim profašističkim stavovima.

Ministarstvo: 'Ne radi se o militarizaciji društva'

Ured predsjednice još nije odgovorio na upit novinara Novog lista o ovoj situaciji, dok iz Ministarstva obrane poručuju da ne vide ništa problematično u novim odredbama Pravilnika o vojnim odorama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Možemo vas izvijestiti da nije riječ ni o kakvoj militarizaciji društva, već se na ovaj način samo daje mogućnost nošenja odora Predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS-a RH i ministru obrane isključivo zbog praktičnosti, kada su na terenu i sudjeluju u aktivnostima OS-a RH', priopćeno je iz Ministarstva.

Slična je odredba postojala i do 2014. godine, kada su predsjednik i ministar mogli nositi dijelove odore, a prema sadašnjem pravilniku, mogu nositi i odoru i dijelove odore. Ipak, još od 2000. godine niti jedan predsjednik ili ministar nije nosio kompletnu vojnu odoru, sve do Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo