PROJEKT ISPRED KARAMARKA: / 'Ni konzervativci nisu zadovoljni današnjim HDZ-om, smatraju da nisu na visini zadatka'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

"Zahtjevnija konzervativna javnost otvoreno kritizira HDZ jer smatraju da svojim politikama nije na visini zadatka.

27.5.2016.
13:41
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

"HDZ-ov politički vođa Karamarko oklijeva jer smatra da još uvijek postoji politički prostor koji mu omogućuje neki manevar, ali je, po svemu, blizu zida. U HDZ-u postoji uvjerenje da se taj problem može amortizirati", kazao je za Deutsche welle profesor Fakulteta političkih znanosti Tonči Kursar te dodaje kako u HDZ-u vjeruju da bi odstupanje bilo sunovrat njihovog projekta konačne antikomunističke preobrazbe hrvatskog društva.

Image
DRAMA U VLASTI: /

'Karamarko je u bezizlaznoj situaciji, novi izbori su izvjesni!'

Image
DRAMA U VLASTI: /

'Karamarko je u bezizlaznoj situaciji, novi izbori su izvjesni!'

"Onako kako su sada postavljeni, HDZ i Karamarko odgovaraju političkom formatu te partije iz kasnih devedesetih godina. Dojam je kako su se trebali drukčije ustrojiti kako bi odgovarali zahtjevnijoj konzervativnoj javnosti. Ne baš neutjecajni dijelovi te scene sada ih otvoreno kritiziraju jer smatraju da HDZ sa svojim politikama i isturenim kadrom nije 'na visini zadatka'. Izražavaju nezadovoljstvo, ne samo zato što im oporba 'odstreljuje' političke vođe, već ponajprije zato što je ugrožen široko razglašeni antikomunistički projekt. Riječ je o dokidanju 'lijeve hegemonije' koju je svekolika desnica, otkrivajući marksističkog teoretičara Gramscija, označila kao izvorište svih hrvatskih problema", analizira Kursar ističući kako će u određenom trenutku biti vidljivo je li važnije aktualno vodstvo ili projekt preobrazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforme realne tek na jesen, ako vlast opstane

Kursar je komentirao i činjenicu da reforme nisu vidljive ističući kako su u pripremi te da će biti puštene u javnost na jesen, ako Vlada potraje. "Iako su proglašene svojevrsnim općim dobrom, za njihovo provođenje nije lako dobiti širu podršku jer posebne grupacije u pluralnom društvu imaju svoje interese za koje smatraju da ih je legitimno braniti", kazao je ističući kao će reforme pogoditi radničku klasu i prekarijat te vrlo vjerojatno i dijelove srednje klase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo