Proizvođači tvrde: Mlijeka neće biti

Na maratonskoj sjednici Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru nije postignut nikakav dogovor.

25.10.2012.
7:42
VOYO logo

Mljekari su tražili otkupnu cijenu od 4,05 kuna za litru mlijeka, no to ne mogu dobiti. Navodno su bili spremni pristati na cijenu od tri i pol kune za litru.

Predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo rekao je za Dnevnik 3 HTV-a da je odmah na početku sastanka s njega izbačen jer nije bio pozvan. Tamo je išao pomoći pregovaračima, a takav tretman nije nikada doživio. Rekao je da ako neće biti dogovora, jedno je sigurno – mlijeka neće biti! Ranije je rekao da su moguće i blokade uvoza mlijeka na graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede trebao je biti predstavljen takozvani "mliječni paket", kojim bi se uredili odnosi proizvođača i otkupljivača. Te mjere Europske unije još nije primijenila nijedna članica. "Mliječni paket" trebao bi spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji poslovnih i ugovornih odnosa između proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske.

Mljekari će održati sastanak koordinacije, no sve je izglednije da će blokirati granice i nastaviti daljnje prolijevanje mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probleme riješiti davanjem zemlje u zakup

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je da će se teško stanje u mljekarstvu riješiti davanjem državne zemlje u zakup.

Problem zbog kojeg se farme zatvaraju nastao je u veljači. Tada su prerađivači smanjili otkupnu cijenu mlijeka s 2,65 kuna na, kako je rekao Laslo, sramotno nisku cijenu, koja u većini slučajeva ne prelazi 2,09 kuna, te zbog koje proizvođači mlijeka posluju s gubicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo