PROGOVORILA JOŠ JEDNA ZAPOSLENICA BOLNICE STRAVE: / Stanje je i gore nego što javnost misli

Image

Dijana Sajko prije nekoliko je dana objavila status na Facebooku u kojem upozorava na alarmantno stanje u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku.

25.3.2016.
16:37
VOYO logo

U razgovoru za Dnevnih.hr , zaposlenica Goljaka kazala je: "Nitko se ne usudi javno istupiti i reći da je to tako i da to mora prestati. I da se to ne smije događati i na način ako to, ako se ne borimo protiv toga onda smo dio toga. Onda to odobravamo, ali isto kao ja sada, svi se boje za svoju egzistenciju".

Ali govoriti mora kaže, jer nije joj to samo posao. To joj je prije svega poziv. 'Sramim se što sam dio bolnice koja tolerira nasilje', kaže zaposlenica koju ćemo zvati Anita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ono što je Dijana vidjela, kaže, tek je mali dio. Posebno kod te sestre. 'Opisala bih je kao izrazito grubu, nasilnu osobu. I verbalno i fizički. Jednostavno se znalo da kad je ona u smjeni da će taj dan biti gadno', kaže Anita.

Djecu koja zbog svojih poremećaja, najčešće cerebralne paralize, imaju problema s gutanjem hrani se grubo i nasilno, doslovce ih se šopa - ona to gleda kaže svakodnevno. 'Kad bi se njoj nešto reklo da to nije u redu, ona bi rekla da nije to ništa i zapravo oni ništa ne znaju, da je svejedno kako se s njima postupa', kaže Anita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DJELATNICI GOLJAKA TVRDE: /

'Već dvije godine upozoravamo na nasilnu sestru, ali nitko ne reagira'

Image
DJELATNICI GOLJAKA TVRDE: /

'Već dvije godine upozoravamo na nasilnu sestru, ali nitko ne reagira'

Ne vodi se nikakav nadzor

No fizičko nasilje nažalost nije jedino koje djeca trpe. 'Kad bi dijete obavilo nuždu, ne samo od te sestre, od svih sestara dobilo bi jednu lijepu lekciju - smrdiš, odvratan si, što si to napravio, fuj te bilo, srami se i tako dalje. To se sve na odjelu dojenčadi i male djece. Tamo su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i nema nekog jasnog sustava kontrole. Dakle, djeca ovise isključivo o osoblju, o medicinskim sestrama u ovom smislu i o nadležnim centrima za socijalnu skrb koji su vrlo često udaljeni i ne vodi se nekakav nadzor osim eventualno telefonski ili povremena posjeta jedanput godišnje ili svakih par mjeseci', dodaje Anita.

Nadzornih kamera nema, a većina djece na tom odjelu niti ne govore. Ili su premali ili su im oštećenja takva da ni ne mogu. 'Djeca budu po cijeli dan zavezana u svojim sjedalicama čak i ona koja se mogu na neki način kretati. Ako se dijete može fizički kretati, tada je i ljudski i profesionalno da mu se omogući da se nekako kreće', kaže nam Anita i dodaje kako je sestrama najlakše zavezati dijete za stolicu nakon čega bi one u hodniku gledale televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna tajna

Nerijetko se kaže događa da djeca sama ostaju na odjelu dok sestre vani puše. A sve je to javna tajna. O tome što se događa u bolnici kojoj je na čelu, ravnateljica Katarina Bošnjak Nađ odbila je komentirati. Poručila je tek da je uvijek radila isključivo u interesu bolnice i djece i da ovo što se trenutačno događa nije ništa drugo nego javni linč.

'Mislim da postoji izrazito veliki problem. Veći nego što to u ovom trenutku mediji predstavljaju. Puno veći od toga', dodaje naša sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 2014. zaposlenici su uputili anonimni apel nadležnim institucijama. Upozoravali su na nepravilnosti u radu bolnice, od loših uvjeta preko nepotizma do zlostavljanja. Ravnateljica bi se očitovala nadležnima i tu bi sve završavalo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo