dobro je znati / Prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Pogledajte kakvo vas vrijeme čeka za vikend

Image
Foto: Thinkstock.com

Najavljivali smo frontu, istina je. No, fronte mogu biti i sasvim slabe...

14.9.2018.
19:35
Thinkstock.com
VOYO logo

Fronta vam neće pokvariti vikend ako ste ga planirali provesti na otvorenom. Ako pak morate šarafiti namještaj, kao ja, ili ako planirate kuhati ajvar, kao moja šogorica, onda vas vjerojatno neće baš razveseliti informacija da će vikend biti većinom suh i ugodno topao. Najavljivali smo frontu, istina je. No, fronte mogu biti i sasvim slabe, ne moraju nužno donijeti kišu, a ponekad su i osvježenja gotovo zanemariva.

Ponekad ih zaustave i unište Alpe, ponekad im snažna anticiklona s juga ne dozvoli da se približe Sredozemlju, a ponekad, kao u ovom slučaju, iskoriste snažno zapadno strujanje na visinama na kojima i inače putuju oblaci pa protutnji preko srednje Europe dalje na istok. Dok ja ovo pišem kiša pada na potezu od Poljske, preko Češke do srednje Austrije, južnije od toga je uglavnom suho. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Ima i nešto izoliranih grmljavinskih pljuskova ispred nje. I dok glavnina fronte neće uopće stići k nama, sporadičnih pljuskova ćemo ipak imati. Već večeras, a osobito u ranim satima subote, mjestimični se pljuskovi očekuju u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u Podravini i Međimurju te dijelu Hrvatskog zagorja. Zagreb će najvjerojatnije noćas ipak ostati suh, ali je zato i na zagrebačkom području i u ostatku središnje Hrvatske kratkotrajna kiša moguća sutra prijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki i kratki pljuskovi očekuju se sutra sredinom dana i popodne i ponegdje u Slavoniji, a vjerojatniji su u gorskim područjima, prije svega u Gorskom kotaru. Jutro podjednako ugodno kao današnje, od 13 do 18, a poslijepodne ipak malo manje toplo, oko 25 °C. Velik dio vikenda bit će sunčan i suh, no ako ipak želite biti sto posto sigurni da vaše boravak na otvorenom nije ugrožen ni najsitnijom mogućnošću za kišu, izaberite sunčanu i suhu nedjelju. Vjetra neće biti, jutro će biti svježe, ponegdje u gorju i ispod 10, u nizinama od 12 do 15 °C, a danju će temperatura ponovno dosegnuti ugodno toplih 25 °C.

Image
Foto: Vijesti.hr

Kopno

VIKEND  NA JADRANU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru i dalje ugodno ljetno vrijeme, ni najavljena fronta to neće pokvariti. Sutra poslijepodne samo će se rijetko u priobalju moći čuti grmljenje iz zaobalja, i to najvjerojatnije uz zapadne obale Istre i u srednjoj Dalmaciji. Vikend ipak većinom sunčan, suh i vrlo topao. Temperatura zraka slična kao i prošlih dana. more ugodnih 23 ili 24 °C, vrijeme kakvo su oni koji su se odlučili za kasni godišnji odmor mogli samo poželjeti!

Image
Foto: Vijesti.hr

Jadran

Kad smo već kod Jadrana i kupanja, bacit ćemo mali pogled na kartu UV indeksa za ovaj vikend. Nakon pravoga ljeta, kad smo se već nekoliko puta manje ili više opekli i oljuštili, to nam više nije u fokusu. Međutim, uz vedro vrijeme, čak i u rujnu, indeks ultraljubičastog zračenja može biti, i bit će, oko 6 ili 7 što znači da je opasnost od njegovog štetnog utjecaja na kožu još uvijek velika. Ako imate, dakle, sreću da možete provesti nekoliko sati na čamcu, brodu ili na plaži, vodite računa o zaštiti, barem između 12 i 14 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

UV indeks

Ako vas pak muče alergijske tegobe, za vas nemam dobrih vijesti. Koncentracija peluda ambrozije u kopnenom je području još uvijek visoka, a ima ga i u mnogim obalnim područjima. Kiša koja će noćas i sutra pasti, rekosmo, zanemariva je i ambrozija će i dalje letjeti zrakom. Najmanje do 23. rujna kad bi napokon trebalo stići jesensko vrijeme. Ako nikako drugačije, barem kalendarski. 

Image
Foto: Vijesti.hr

Ambrozija

Dotad je jasno, još mnogo dana, još nekolicina ovakvih tekstova i još mnogo televizijskih prognoza koje su svakodnevno na rasporedu u vijestima oko 16:40 i u RTL-u danas oko 19:30. A sva vaša pitanja na koja nismo odgovorili u njima, slobodno postavite na našoj Facebook stranici. Trudimo se odgovoriti na svako! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo