IZVANREDNO STANJE U KARLOVCU I HRVATSKOJ KOSTAJNICI, LJUDI ČAMCIMA IDU NA POSAO: / Iz Hrvatskih voda upozoravaju: 'Vrhunac vodenog vala tek stiže'

Image
Foto: PIXSELL / HRT

U utorak prijepodne najkritičnije je u Karlovcu, Hrvatskoj Kostajnici te u Letovaniću.

13.3.2018.
9:33
PIXSELL / HRT
VOYO logo

Kombinacija topljenja snijega i dodatnih kišnih oborina posljednjih dana izazvala je velike probleme na području slivova rijeka Kupe, Korane i Une.

Bez obzira što već danima traje organizacija obrane od poplave na nekim područjima priroda je ponovno pokazala koliko silovita može biti. Neke rijeke izlile su se iz korita i poplavile obližnja područja, a ponegdje je voda stigla i do kuća. U utorak prijepodne najkritičnije je u Karlovcu, Hrvatskoj Kostajnici te u Letovaniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih voda nam kažu da se rijeka Kupa izlila iz korita i poplavila nebranjena područja (područja na kojima nema izgrađenih nasipa) uključujući i vikend naselja Stari Brod, Letovanić i Žažina na području općine Lekenik. Dodaju kako su vodostaji Kupe u porastu, a vrh vodenog vala očekuje se u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske vode su u koordinaciji s jedinicama lokalne samouprave i ostalim službama osigurale materijal i vreće za zaštitu najugroženijih stambenih i gospodarskih objekata, te se obavlja mehaničko crpljenje traktorskim crpkama visokih zaobalnih voda", odgovaraju na upit Net.hr-a.

Na državnoj cesti Letovanić – Žažina postavlja se privremeni nasip od box barijera, kako bi zaštitili naselje Letovanić od visokih voda rijeke Kupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji rijeke Une su u izvanrednom stanju obrane od poplava, a vrh vodenog vala očekuje se tijekom današnjeg dana. U Hrvatskoj Kostajnici obavlja se izrada zečjih nasipa u Unskoj ulici, te zaštita stambenih objekata vrećama u Ulici Nine Maraković.

Građani Hrvatske Kostajnice na posao su jutros išli čamcem i u pratnji vatrogasaca, javlja HRT. Najdramatičnije je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljena je cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno. Voda je već prodrla u nekoliko kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vodostaj Korane u Karlovcu je u izvanrednom stanju obrane od poplava nakon što se popeo na 782 centimetra u 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji rijeke Sunje su u padu, no na najkritičnijim dionicama podignuti su zečji nasipi za zaštitu naselja Sunja, Sunjski Krivaj i Žreme.

Iz Hrvatskih voda dodaju kako su vodostaji rijeke Save nizvodno od Crnca u redovnim mjerama obrane od poplava s očekivanim vrhom vodenog vala u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisačko-moslavačku županiju upućeno 100 vojnika

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH DamirKrstičević donio je u utorak Odluku o upućivanju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije.

Tako je na područje Letovanića upućeno 50 pripadnika OS RH, Petrinje 30, a u Hrvatsku Kostajnicu 20 pripadnika OS RH, gdje će biti angažirani na obrani od poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ministar Krstičević je u ponedjeljak donio Odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije.

Trenutačno je na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano 15 pripadnika OS RH na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo