PROFESORICA UPOZORAVA NA VELIK PROPUST U BANCI: / 'Bez ikakve provjere su, na temelju lažnog potpisa, isplatili sve s mog računa'

Image

Vivijana Radman, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zarebu na Facebooku je podijelila svoju priču o tome kako joj je netko uz krivotvoreni potpis potpuno ispraznio račun u Zagrebačkoj banci.

1.9.2017.
22:32
VOYO logo

Kad je profesorica engleskog na svom računu vidjela nulu, otišla je do prve poslovnice banke kako bi vidjela o čemu se radi, a tamo su joj rekli da je osam tisuća kuna s njezina računa isplaćeno na temelju komada papira s naslovom 'mjenica', na kojem je bio njezin krivotvoreni potpis, onakav kakvim se ona potpisuje u indeksima studenata.

Bez provjere isplatili sav novac s računa

'Za sve koji imaju namjeru otvoriti tekući račun u Zagrebačkoj banci važno je znati da Zagrebačka banka sa računa građana isplaćuje mjenice neovjerene kod javnog bilježnika tvrkama za financijsko posredovanje. Tako je zagrebačka banka s mog računa, bez da me kontaktira tj. provjeri valjanost mjenice, tj. vjerodostojnost potpisa, s mog računa isplatila sve što je na njemu bilo tvrtci Nektar posredovanje d.o.o.', napisala je Vivijana na Facebooku u poruci Zagrebačkoj banci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da takvo što niti jedna banka ne radi bez provjere jer je mjenica financijski instument koji je lako podložan zlouporabi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nikad nije potpisala nikakvu mjenicu tvrtki Nektar posredovanje d.o.o., niti je dizala kredite u sličnim ustanovama ili potpisala išta na papiru predanom banci, istog je dana profesorica policiji prijavila krađu identiteta, no policija nije učinila puno toga. Danas su za RTL rekli tek da je prijava zaprimljena i da je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku.

Policija istražuje više prijevara

Banka je kao rješenje ponudila mjenicu vještačiti kod neovisnog vještaka grafologa koji je rekao da potpis vjerojatno jest njezin. Profesorica Radman ističe da je taj vještaj istovremeno i vježbenik u odvjetničkoj tvrtci koja zastupa banku u sporovima protiv građana, pa ne čudi da je vještačio u interesu banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tako da, kad otvarate račun kod Zabe, budite svjesni da bilo tko može nažvrljati vaš potpis na komadu papira i banka će mu isplatit sve što imate na računu', napisala je Radman.

Banka je u prepisci odgovorila tek da im je 'žao zbog neugodnog iskustva' te da je moguće podnijeti i službeni prigovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše RTL, prema neslužbenim informacijama, tvrtka Nektar posredovanje već je upletena u više sličnih prijevara koje policija istražuje već dugo. Zagrebačka je banka priopćila tek da smatraju da su sve odradili po zakonu.

Brojni korisnici Facebooka su Vivijani savjetovali da angažira odvjetnika i tuži banku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo