KOMENTAR KOJI JE ZGROZIO JAVNOST / Profesor negira da su gnjusne poruke o Ovčari njegove, sada se o svemu oglasio i odvjetnik škole

Image
Foto: TikTok

Ravnatelj škole već je ranije kazao kako je cijeli slučaj prijavio nadležnim institucijama, a sada se oglasio i Odvjetnički ured Križanović putem kojeg je škola podigla kaznenu prijavu zbog poticanja na mržnju protiv spomenutog profesora

13.6.2023.
17:39
TikTok
VOYO logo

Nakon što je u javnosti odjeknuo komentar koji je - na novinski članak o trojcu koji je u Kninu skinuo hrvatsku zastavu - navodno dao profesor Drvodjeljske škole iz Zagreba, a za koji je profesor kasnije medijima kazao da nije njegov, Večernji list za komentar zatražio Drvodjeljsku školu.

Ravnatelj škole već je ranije kazao kako je cijeli slučaj prijavio nadležnim institucijama, a sada se oglasio i Odvjetnički ured Križanović putem kojeg je škola podigla kaznenu prijavu zbog poticanja na mržnju protiv spomenutog profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sloboda govora apsolutno ima ograničenja, a to upravo radi sprječavanja govora mržnje i stigmatizacija pojedinaca i društvenih skupina jedan je od osnovnih razloga za ograničavanje slobode izražavanja", kazao je za Večernji list Milko Križanović iz Odvjetničkog ureda te podsjetio da Ustav propisuje kako je zabranjeno svako pozivanje ili poticanje na rat, uporabu nasilja, nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

"Sasvim je jasno kako zbog sve veće zastupljenosti društvenih mreža povećava se broj različitih vrsta komentara i objava u kojima ljudi iskazuju svoje stavove i ideje, bilo oni pozitivni ili negativni. Međutim, često se može vidjeti i komentare kod kojih se u izražavanju negativnih stavova izražava grubi govor mržnje ili se potiče na nasilje prema određenim skupinama ljudi, a što je kažnjivo prema Kaznenom zakonu", kazao je Križanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAKCIJE NA SKIDANJE ZASTAVE /

Roditelji tvrde da iza gnjusnih komentara stoji učitelj iz ZG škole, on zgrožen: 'To nisam ja pisao! Učinili su me metom'

Image
REAKCIJE NA SKIDANJE ZASTAVE /

Roditelji tvrde da iza gnjusnih komentara stoji učitelj iz ZG škole, on zgrožen: 'To nisam ja pisao! Učinili su me metom'

Komunikacija za osudu

Podsjetio je da Zakon o elektroničkim medijima propisuje zabranu poticanja i širenja mržnje i diskriminacije. U ovom konkretnom slučaju, dodao je odvjetnik, za osuditi je ovakvu komunikaciju, tim više što se radi o profesoru u srednjoj školi koji treba biti uzor mladima te održavati poštovanje prema sebi i čuvati ugled profesije i škole.

"Moja stranka Drvodjeljska škola Zagreb kao odgojno-obrazovna ustanova usmjerena je na poštovanje svih pozitivnih propisa ali i na zaštitu dostojanstva svih kao i na promicanje istine o domovinskom ratu stoga nikakvo podaštavanje stradanja u domovinskom ratu nije i ne može proći nekažnjeno tim više jer su povijesne činjenice da je upravo na Ovčari počinjen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, tijekom srpske okupacije Vukovara, a sam grad Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske stoga moja stranka najoštrije osuđuje svako promicanje nasilja i mržnje", kazao je Milko Križanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkaz u slučaju pravomoćne presude

Drvodjeljska škola za sada nije prema nastavniku poduzela nikakve pravne korake, jer čekaju da policija istraži čitav slučaj; ispita profesora, vještači njegove izjave i komunikaciju na internetu i donese zaključke.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo obrazovanja koje je istaknulo da je onaj, tko ima saznanja o kaznenom djelu, dužan isto prijaviti policiji, a ne Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo će u skladu sa stavkom 5 člankom 106 Zakona o odgoju i obrazovanju, ukoliko protiv navedenog profesora bude podignuta pravomoćna optužnica, zatražiti od ravnatelja škole da suspendira profesora, a ukoliko bude pravomoćna presuda protiv profesora zatražit će od ravnatelja škole prekid radnog odnosa u skladu sa stavkom 4 člankom 106 Zakona o odgoju i obrazovanju", poručili su iz Ministarstva.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo