PROĐE LI REFERENDUM, PLENKOVIĆEVA VLADA MOGLA BI PASTI: / Preko noći bi ostali bez ruku osam manjinskih zastupnika

Image
Foto: PIXSELL

Ako se na koncu raspiše referendum o izmjenama izbornog sustava te prođe zahtjev da zastupnici nacionalnih manjina ne smiju odlučivati o povjerenju Vladi,

22.5.2018.
23:20
PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' prikuplja potpise diljem Hrvatske za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a u prvom tjednu prikupila je 205 tisuća potpisa. Prikupljanje traje do kraja ovog tjedna, a potrebno je prikupiti 374.740 potpisa.

“Unatoč svim lažima, manipulacijama i opstrukcijama, zaključno s nedjeljom 20. svibnja, prikupili smo 205 tisuća potpisa, prikupljamo oko 25 tisuća dnevno i prema našim procjenama danas ćemo imati oko 250 tisuća potpisa”, kazao je danas Zvonimir Troskot, koordinator inicijative 'Narod odlučuje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INICIJATIVA 'NAROD ODLUČUJE' PRIKUPILA 205.000 POTPISA: /

'Do kraja tjedna ćemo ih imati dovoljno za održavanje referenduma'

Image
INICIJATIVA 'NAROD ODLUČUJE' PRIKUPILA 205.000 POTPISA: /

'Do kraja tjedna ćemo ih imati dovoljno za održavanje referenduma'

Većinu održavaju (i) zastupnici nacionalnih manjina

No, što će se dogoditi ako inicijativa skupi potreban broj potpisa, Ustavni sud odluči da su predložena pitanja u skladu s Ustavom, a predloženi zahtjevi na raspisanom referendumu dobiju podršku većine građana? Novi list piše da bi u tom slučaju Vlada Andreja Plenkovića izgubila većinu u Saboru, a bila bi to neposredna posljedica drugog predloženog referendumskog pitanja, po kojem bi se u Ustav unijela odredba da zastupnici nacionalnih manjina ne mogu glasati o Vladi i o proračunu. Poznato je, naime, da Plenković i HDZ održavaju tanku većinu u Saboru zahvaljujući i podršci zastupnika nacionalnih manjina.

Sadašnjih 77 glasova za Vladu HDZ-a i koalicijskih partnera, stanjilo bi se na samo 69 (72 glasa bila bi potrebna za formiranje nove parlamentarne većine), a sadašnja bi opozicija ostala na 74 glasa, piše Novi list o scenariju kada bi - nakon eventualnog uspjelog referenduma - osam glasova zastupnika nacionalnih manjina "ispalo iz igre" prilikom glasanja o Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi im pomogla ni ruka Zdravka Ronka

Vladajućima ne bi pomogao ni glas zadnjeg u nizu SDP-ovog disidenta Zdravka Ronka koji je najavio da je spreman glasati i za Plenkovićevu vladu samo da Davor Bernardić ne dođe u poziciju konkurirati za vlast. I s Ronkovim glasom, dakle, vladajuća većina ne bi - prema sadašnjem stanju stvari - imala potrebna 72 glasa, a Hrvatska bi vjerojatno ušla u novo razdoblje političke nestabilnosti.

Inače, jučer je SDP predložio promjene Ustava kojima bi se uredila referendumska problematika i, među ostalim, onemogućilo zadirnje u prava nacionalnih manjina. Za usvajanje promjena Ustava potrebna je dvotrećinska većina (101 glas) u Saboru, što znači da bi dvije najveće stranke trebale surađivati po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list doznaje da su neki članovi SDP-a o tome već razgovarali s nekim članovima HDZ-a te da bi taj SDP-ov prijedlog mogao proći. U HDZ-u, naime, ne vjeruju da referendum o izmjenama izbornog zakona može proći no ne žele se ni otvoreno suočavati s udrugama bliskima Crkvi.

"Ovo je prava prilika da riješimo problem s referendumskim pravilima u Ustavu", kazao je za Novi list jedan dužnosnik SDP-a ciljajući na činjenicu da je izmjenama Ustava uoči pristupanja EU ostavljen prostor za raspisivanje referenduma o bilo čemu te da je za njihov prolazak dovoljna većina izašlih na birališta, a ne ukupnog broja birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo