NOVI SOCIJALNI PROBLEM / Prodaju se stanovi bivših radnika TLM-a: 43 obitelji mogle bi završiti na ulici

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

TLM, koji je državna firma, nije vodio brigu o radnicima niti je donio odluku da im se omogući povoljan otkup stanova

4.9.2017.
9:12
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Za malo više od dva tjedna u Šibeniku bi mogla eksplodirati prava socijalna bomba jer bi čak 43 obitelji bivših radnika Tvornice lakih metala (TLM) moglo završiti na ulici, piše Jutarnji list. Naime, radi se ljudima koji su radni vijek proveli obavljajući fizičke poslove u tvornici i do ožujka ove godine vjerovali da ih je TLM stambeno zbrinuo. 

Njihovi domovi dio su stejčajne mase TLM-a te idu na prodaju. Stanovi su procijenjeni, određena im je tržišna vrijednost, otvorena javna dražbu, a rok za podnošenje ponuda istječe 19. rujna. Iz sredstava dobivenih od prodaje radničkih stanova namirit će se glavni vjerovnici TLM-a, a to su državne firme - Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske šume, Hrvatske vode te još Adrial plus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Lučev, čiji je stan također na bubnju, u TLM-u se zaposlio 1973. godine te je 1998. godine otišao u invalidsku imovinu. "Firma je 1989. raspisala zadnji natječaj za stanove i tada sam ostao peti na listi. Imao sam sve uvjete za stan, od radnog staža do toga da sam imao ženu i dvoje djece, ali stanova više nije bilo", ispričao je 67-godišnji Lučev. 

Novu priliku za stan je dočekao 1991. godine, kada mu je TLM-ova Komisija za raspodjelu stanova uz preporuku sindikata dodijelila stan na čuvanje i korištenje, a radilo se o stanu koji je koristio radnik srpske nacionalnosti koji je početkom rata otišao iz Šibenika. "Tada su Srbi u različitim okolnostima odlazili, a firma je ispražnjene stanove dala drugim radnicima na čuvanje", ispričao je Lučev, koji još čuva to rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno sam kontaktirao našu pravnicu i direktora, pitao o statusu stana, a uvijek su odgovarali da ne brinem, da je to moj stan i da je sve u redu", rekao je Lučev i dodao kako je 2007. godine došlo do promjene kada je TLM na temelju odluke tadašnje Vlade Ive Sanadera privatiziran.

TLM, koji je državna firma, nije vodio brigu o radnicima niti je donio odluku da im se omogući povoljan otkup stanova. Privatizacija 2007. godine bila je uvod u sve veću agoniju nekadašnjeg industrijskog diva koji je prije rata zapošljavao više od 5600 ljudi i davao plaće dvostruko veće od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontaktirali smo s tim ljudima, ali je pitanje kako im Grad Šibenik može pomoći. Stanovi su imovina TLM-a u stečaju. Obratili smo se sutkinji i stečajnom upravitelju s molbom da se stanovi izuzmu iz procedure na prvom ročištu. Pisali smo i Ministarstvu branitelja budući da je ovdje riječ o velikom broju branitelja", rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić (HDZ), koji nema pravne instrumente za pomoć bivšim radnicima TLM-a, ali apelira na razne adrese kako bi se za njih našlo rješenje.

Franko Vidović iz SDP-a također se uključio u priču i rekao da će od Vlade tražiti odgovornost jer je 2007. godine bila aktivni sudionik pretvorbe TLM-a, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo