Prodaje se Radio 101! A tko će platiti dugove?

22.3.2011.
17:58
VOYO logo

Radio 101 ide na prodaju, odlučila je u utorak većinom glasova skupština vjerovnika Radija 101 u stečaju koja je održana na Trgovačkom sudu. Stečajni upravitelj Maroje Stjepović očekuje da bi natječaj za najboljeg ponuđača mogao biti objavljen za 20-ak dana, nakon što vještak za marketing i medije procijeni vrijednost radija, a Agencija za elektroničke medije izda suglasnost za prijenos koncesije.

Do tada, Radio će nastaviti s radom, a postojeća tvrtka i brand Radio 101, sa cjelokupnom pokretnom imovinom, autorskim pravima, žigom i koncesijom prenijet će se u novo poduzeće i ponuditi na kupnju domaćim tvrtkama registriranima za djelatnost radija. Uvjet je da novi vlasnik zaposlenicima ponudi ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Naime, Skupština je prihvatila Stjepovićev prijedlog da se radi nastavka emitiranja radijskog programa angažiraju 22 zaposlenika s ugovorom o radu na minimalnu plaću i 10 honorarnih suradnika, iako prihodi Radija zadnjih mjeseci ne pokrivaju takav trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da ukupni dugovi radija prema vjerovnicima, bivšim radnicima i poslovnim suradnicima, do danas iznose 26 milijuna kuna, dok je ukupna imovina koja ulazi u stečajnu masu oko 12 milijuna kuna.

Država ostaje bez gotovo svega

Stečajni upravitelj procjenjuje da je od toga moguće naplatiti 7,5 milijuna kuna čime bi se podmirio veći dio radničkih potraživanja, dok će vjerovnici tvz. drugog platnog reda, poput države, banaka i tvrtki uspjeti, smatra on, naplatiti svega 2 do 5 posto svojih potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepović navodi i kako radio istodobno potražuje 10 milijuna kuna, ali je više do 90 posto tog novca nenaplativo zbog zastare ili nepostojanja dokumentacije.

Zaposlenici ukupno potražuju 7,6 milijuna kuna, dok je najveći pojedinačni vjerovnik Ministarstvo financija s 9,7 milijuna kuna, a tu su, među ostalim, i Hypo banka sa skoro tri milijuna kuna te Hrvatsko društvo skladatelja-ZAMP sa milijun i pol kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekompetentne bivše uprave". A Nadzorni odbori?

Ocijenio je kako su Radio 101 u današnju situaciju dovele "potpuno nekompetentne bivše uprave", koje su svojim potezima - lažnim prikazom financijskog stanja, gomilanjem dugova te preuveličavanjem potraživanja, načinile niz prekršajnih djela, a postoje indicije, rekao je Stjepović, da su počinile i neka kaznena djela. Međutim, to ga nije omelo da za novog glavnog urednika Radija postavi Željka Matića, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora Radija u vrijeme kada su Uprave, koje Stjepović proziva, vodile tvrtku.

Zbog svega toga je dio bivših suvlasnika 101-ice jučer pozvao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duku da podnese ostavku. Duka i HND su se, naime, otvoreno zalagali za ovakvo rješenje, pozivajući na očuvanje Radija 101, no bez, kako smatraju ti suvlasnici, ugledni novinari, razlikovanja tko je Radio 101 uopće doveo u poziciju u kojoj jest. Cijelo otvoreno pismo pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101110503006 arti-201101110218006 arti-201001260068006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo