PROCURIO PLAN RESTRUKTURIRANJA AGROKORA: / Osniva se tvrtka unutar tvrtke za 'zdrave' firme, ostale idu u likvidaciju

Image
Foto: Pixsell
27.10.2017.
9:33
Pixsell
VOYO logo

Kako doznaje Novi list, nagodba bi išla prema tome da se unutar Agrokora formira nova tvrtka u koju bi ušle zdrave kompanije, dok bi se u drugu odvojio dio poslovanja koji nema budućnost na tržištu te bi ta firma išla u likvidaciju, dok bi se uz nju vezao i dio duga koji vjerovnici moraju otpisati. Međutim, nitko zasad ne želi govoriti o tome koliki će biti otpis duga.

Dio svojih potraživanja vjerovnici bi u zdravoj kompaniji mogli naplatiti u udjele, dok bi preostali dio duga, koji neće otpisati, postao obveza kompanije koju će otplaćivati u određenom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom bi dijelu poslovanja sigurno završili Konzum, Jamnica, Ledo, Tisak, Zvijezda, Belje, Pik, ali i firme čije dionice Agrokor ili njegove kompanije imaju u svojem vlasništu, srpskog Frikoma, Dijamanta ili Sarajevskog kiseljaka.

Nova tvrtka - nova vlasnička struktura

U novoj kompaniji bila bi i nova vlasnička struktura, dok bi vjerovnici postali suvlasnici na kojima je odluka hoće li nekome prodati određenu kompaniju pojedinačno ili će pak jedni drugima međusobno prodavati udjele u zajedničkoj kompaniji kako bi nakon restrukturiranja jedan dio njih izašao iz vlasništva, dok bi netko možda okrupnio svoj vlasnički udio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je tek okvir za postizanje plana restrukturiranja, odnosno nagodbe u Agrokoru i on ne znači da će vjerovnici na kraju i doći do tog ishoda jer će njegovu isplativost procjenjivati i na osnovi toga koliko će duga uspjeti naplatiti.

Otkako je izvanredna uprava ušla u Agrokor, najbolje su što se tiče naplate duga prošli dobavljači koji su u trenutku kad je Ramljak preuzeo Agrokor imali 912 milijuna eura po fakturama za isporuku roba i usluga, od čega je 443 milijuna eura bio stari dug ranije dospio, a 469 milijuna eura bio je takozvani granični dug, iza čega stoje ranije isporučene robe i usluge, ali je na naplatu dospijevao nakon 9. travnja, odnosno nakon postavljanja izvanredne uprave, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malim dobavljačima dug je isplaćen u potpunosti, veliki su dobili 40 posto starog duga, a granični dug koji je došao na naplatu nakon osnivanja izvanredne uprave na kraju će se platiti u cijelosti, rekla je predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću Marica Vidaković.

Dobavljači su spremni otpisati najviše 15 posto duga

Agrokor dobavljačima duguje i 157 milijuna eura po robnim mjenicama, od čega je dosad plaćeno 13 milijuna eura te oko 230 milijuna eura po financijskim mjenicama koje su pokrivale kredite koje su odobravali koncernu. Taj će dug ući u nagodbu i biti će tretiran kao i ostali krediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobavljači su spremni na otpis najviše 15 posto svojeg duga, ponovila je Vidaković, dodajući da financijski sektor može podnijeti mnogo veći otpis.

'Postoje neki izračuni da su od 2002. do 2014. iz sustava Agrokor kroz kamatu plaćene 33 milijarde kuna. Prema tome, dobavljači ne bi trebali otpisivati ništa više od 15 posto', poručila je Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, o pristanku financijskih vjerovnika da dobavljači naplate mnogo veći iznos svojih potraživanja od njih, ovisi hoće li do toga doista i doći.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo