'SRBIJA NAZADUJE' / Putin nije jedini problem Vučića: Procurio dokument u kojem Europska unija ocjenjuje naše susjede, spominje se i Hrvatska

Image
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Komisija u izvješću spominje i činjenicu da je Srbija 2021. godina imala usklađenost s vanjskopolitičkim stavovima Europske unije na razini od 64 posto, dok je u ljeto ove godine to palo na 45 posto

11.10.2022.
11:22
Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Protekli tjedan obilježila je "svađa" srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i Hrvatske, zbog sankcija koje je Europska unija uvela Srbiji na uvoz ruske nafte.

Na velikom samitu čelnika europskih zemalja u Pragu govora je bilo i o europskom putu Srbije. U najvažnijem izvještaju kojim Europska komisija ocjenjuje napredak zemalja iz procesa proširenja u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU, takozvanom "Paketu proširenja", s individualnim izvješćima o napretku zemlje iz tog procesa, ove godine će se Srbiji uputiti upozorenje da se ona, umjesto napretka, zapravo udaljila od Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni razlog za to su odnosi Srbije s Rusijom i odbijanje usklađivanja stavova Beograda u vanjskoj politici sa stavovima Europske unije.

Jutarnji list je imao uvid u nacrt tih dokumenata koji će biti usvojeni u srijedu na sastanku kolegija Europske komisije i predstavljeni najprije pred zastupnicima Europskog parlamenta, a potom i na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu. Srbija je jedina zemlja regije, i uz Tursku jedina iz procesa proširenja, koja se nije uskladila sa sankcijama Europske unije prema Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak unatrag

U izvješću se najčešće spominju izrazi "nazadovanje" i "pogoršanje". Komisija u izvješću spominje i činjenicu da je Srbija 2021. godina imala usklađenost s vanjskopolitičkim stavovima Europske unije na razini od 64 posto, dok je u ljeto ove godine to palo na 45 posto. Gore od Srbije je samo Turska koja ima usklađenost stavova s EU-om na razini od samo 7 posto, ali pristupni pregovori EU-a s Turskom su zamrznuti još od 2016. godine.

Iako je Rusija glavni razlog kritika Srbiji, u ovogodišnjem izvješću o napretku to svakako nije jedino pitanje. Srbija nije imala nikakav napredak niti po pitanju slobode medija. Nije učinila niti jedan korak u usklađivanju politike viza za građane trećih država s politikom EU-a. Od početka rata u Ukrajini Srbija se "suzdržala" od sudjelovanja u brojnim regionalnim događajima na temu sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je zabrinuta i zbog zaoštravanja odnosa Srbije s Hrvatskom. U dijelu gdje se govori o dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji, navodi se da su "odnosi s Hrvatskom sve napetiji i povremeno dolazi do političkih prepucavanja".

Image
'USTAŠA PLENKOVIĆ ŽELI NJEGOVU GLAVU NA PANJU' /

Paralelni svemir u srpskim medijima: Hrvatski političari su ubojice srpske djece, a Vučić je od Srbije napravio Švicarsku

Image
'USTAŠA PLENKOVIĆ ŽELI NJEGOVU GLAVU NA PANJU' /

Paralelni svemir u srpskim medijima: Hrvatski političari su ubojice srpske djece, a Vučić je od Srbije napravio Švicarsku

Problem i odnosi s Hrvatskom

I izbori u Srbiji, prema ovom izvješću o napretku, obilježeni su neravnopravnim uvjetima u kampanji gdje su u medijima dominirali Srpska Napredna Stranka i predsjednik Aleksandar Vučić. Što se tiče napretka u područjima koje Komisija prati u slučaju Srbije, uglavnom je napredak "ograničen" ili "određen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Srbije, kao i od Kosova, traži se da pod hitno pristupe konstruktivnom dijalogu u Bruxellesu i postignu "sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa, bez daljnjih kašnjenja".

Za razliku od Srbije, Komisija u ovim izvješćima izražava zahvalnost svim zemljama regije što su u potpunosti svoje stavove uskladili s onima iz EU-a. To se odnosi i na Kosovo koje je, iako formalno nije dužno, podržalo sve stavove Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo