NA METI HOMOSEKSUALCI I VLADA? / Procurilo što je tinejdžer iz Zagreba namjeravao: 'Pokazao je zavidnu razinu znanja kako sastaviti eksplozivnu napravu'

'Vidimo da je Hrvatska do sada bila izolirana od takvih situacija, ali i ovakva jedna sigurno situacija. Uhićenje dvojice maloljetnika povezanih s terorizmom postavlja brojna pitanja o sigurnosti u Hrvatskoj,' poručuje reporterka Brečić.

12.11.2023.
9:07
VOYO logo

Nakon što je određen istražni zatvor dvojici maloljetnika koji su uhićeni u široj europskoj akciji zbog terorizma, reporterka RTL-a Katarina Brečić izvijestila je o detaljima u tom slučaju, javlja Danas.hr.

"Ono što sam neslužbeno još doznala, a tiče se sadržaja koji se dijelio na toj online platformi koju su koristile uhićene osobe. Konkretno, tiče se jednog od ove dvojice maloljetnika uhićenih u Hrvatskoj, 16-godišnjaka iz Zagreba. On je tamo na toj online platformi pokazao prilično zavidnu razinu znanja kako sastaviti eksplozivnu napravu i to svoje znanje dijelio s drugima," istaknula je reporterka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako sam doznala da je tamo iskazivao svoju namjeru da djeluje prema manjinskim skupinama u Hrvatskoj, između ostalog i prema homoseksualnim osobama, ali isto tako što posebno zabrinjava iskazivao namjeru da je spreman djelovati i prema hrvatskoj Vladi," nastavlja u javljanju. "Na koji točno način? U ovom trenutku ne znamo."

Image
DETALJI EUROPOLOVE AKCIJE /

Dvojica maloljetnika u Hrvatskoj uhićena zbog desničarskog terorizma: 'Jedan je otprije poznat policiji zbog agresivnog ponašanja'

Image
DETALJI EUROPOLOVE AKCIJE /

Dvojica maloljetnika u Hrvatskoj uhićena zbog desničarskog terorizma: 'Jedan je otprije poznat policiji zbog agresivnog ponašanja'

"Vidjeli ste da premijer Andrej Plenković nije htio komentirati danas niti jednu drugu temu van prometne nesreće njegovog ministra. On sigurno dobiva izvješće SOA-e i sigurno zna o čemu se tu točno radi, no da se radi o ozbiljnim prijetnjama ove dvojice maloljetnika ne pokazuju samo kvalifikacija kaznenog djela koju je dao DORH a. To je kazneno djelo obuke za terorizam, nego pokazuje i činjenica da je sudac za mladež odredio ovoj dvojici 16 godišnjaka istražni zatvor," dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaraju se pitanja o sigurnosti u Hrvatskoj

"Oni su ovdje u zatvoru u Remetincu jer da su izdvojeni od drugih zatvorenika. No, činjenica je da se maloljetnicima iznimno rijetko određuje istražni zatvor i očito je njihova prijetnja, odnosno osnovana sumnja bila tolika da je određeno da moraju ići u jednomjesečni zatvor. SOA se danas nije oglašavala tako da mi ne znamo je li ovo situacija u kojoj treba pojačati budnost i je li trebao povećati opasnost terorističkog djelovanja."

Iako je Hrvatska dosada bila izolirana od ovakvih situacija, ovaj slučaj otvara pitanja o sigurnosti u Hrvatskoj, kaže Brečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je samo na raspolaganju njihovo izvješće o sigurnosti u zemlji iz 2022. godine koji govori da ekstremističke djelovanje u Hrvatskoj nema veliko uporište niti se može regrutirati velik broj sljedbenika za takvo djelovanje, ali da postoje radikalizirati pojedinci i da se mogu dogoditi pojedinačni incidenti. Isto tako, tamo se navodi da, i to ne bez razloga, da teroristički napadi u posljednje vrijeme u Europi su sve češći. Vidimo da je Hrvatska do sada bila izolirana od takvih situacija, ali i ovakva jedna sigurno situacija. Uhićenje dvojice maloljetnika povezanih s terorizmom postavlja brojna pitanja o sigurnosti u Hrvatskoj," poručila je Brečić.

POGLEDAJTE VIDEO: Od jutra velika akcija policije u Slavoniji. Odvjetnik osumnjičenog: 'Što se činjenično točno stavlja na teret znat ću kad primimo optužni prijedlog'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo