PROBLEMI NA VIDIKU? / 'Ministrica ne dopušta pravoslavnoj djeci da proslave Božić u krugu obitelji. Ona nije iznad zakona!'

Image

'Tražimo od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da odmah ispravi pogrešku koju je učinila kako bi zimski praznici trajali ne do 6. već do 7.

20.12.2019.
23:34
VOYO logo

Staniša Žarković, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Virovitice poslao je otvoreno pismo javnosti i premijeru Andreju Plenkoviću u kojem optužuje ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da ne dopušta pravoslavnoj djeci da proslave Božić u krugu obitelji.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ministrica znanosti i obrazovanja u Vladi HDZ-a, HNS-a, SDSS-a i drugih Blaženka Divjak ne dopušta obiteljima koje su pravoslavne vjere i koje Božić slave po julijanskom kalendaru - 7. siječnja da u obiteljskom zajedništvu dočekaju i proslave najradosniji kršćanski praznik – Božić.

'Vjerujemo da ministrica nije iznad zakona i Ustava'

Vjerujemo da u Republici Hrvatskoj ne trebamo objašnjavati što za vjernike znači Božić i koliko je važno da to bude dan kada je obitelj zajedno. Znamo da to zna i ministrica Divjak jer nije predložila da se nadoknada radnih dana izgubljenih kao posljedica štrajka nadoknađuje na Božić kao ni na Badnjak, a ni na Sveta tri kralja po gregorijanskom kalendaru. Znamo, jer je to precizno navedeno u popisu prioriteta za planiranje nadoknade nastave koju je 6. prosinca ministrica potpisala i poslala svim školama u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, vjerujemo da ministrica kao visokoobrazovana osoba zna kako pravoslavni kršćani, koji se drže julijanskog kalendara, Božić slave 7. siječnja. U svakom slučaju to zna Hrvatski sabor koji je člankom 3. Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj odredio da na dan kada slave Božić građani pravoslavne vjere imaju pravo na slobodan dan.

Vjerujemo da ministrica nije iznad zakona, Ustavnog zakona, međunarodnih konvencija i samog Ustava Republike Hrvatske koji kao civilizacijski doseg prepoznaju i priznaju pravo pripadnicima vjerskih odnosno nacionalnih manjina na zaštitu njihovog identiteta, zaštitu prava vjeroispovjedi odnosno zaštitu dostojanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to je ministrica zaboravila, a temeljem njezinog ‘naputka’ i nadležni u jedinicama samouprave pri izradi i potvrđivanja planova nadoknade izgubljenih dana u školama.

Lakše krši zakone i Ustav nego ‘naputke’

Tužno je ponovo doživljavati kako ‘naputci’ postaju važniji od zakona pa i Ustava i kako državna uprava i lokalna i područna samouprava lakše krši zakone i Ustav nego ‘naputke’, pa čak i u slučajevima kada to znači oduzeti radost Božića djeci koja imaju nesreću da u Republici Hrvatskoj, kako se čini, Božić im, ako pripadaju manjinskoj pravoslavnoj vjerskoj zajednici, može ukrasti ministrica potezom pera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražimo od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da odmah ispravi pogrešku koju je učinila kako bi zimski praznici trajali ne do 6. već do 7. siječnja i kako bi uključili i pravoslavni Božić.

Rješenje nije izostajanje s nastave

I molimo je da ne pokušava problem ‘’rješavati’’ izjavom kako učenici pravoslavne vjere mogu izostati taj dan. Takvo ‘’rješavanje’ problema našu djecu izlaže ogromnom broju vrlo neugodnih iskustava i potrebi da se na razne načine i u raznim okolnostima moraju boriti za svoja temeljna ljudska i manjinska prava umijestu da su ta prava priznata i prepoznata kroz sustav obrazovanja i zaštićena od najviše institucije u tom sustavu – Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske, temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i članka 3., 5., 14., 15., 19., 20., 35., 40., 41., 46., 62., 63., 64. i 65. Ustava Republike Hrvatske, da sukladno temeljnim odrednicama i programu Vlade ispravi pogrešku ministrice Divjak i omogući sretan i Bogoblagoslovljen dolazeći Božić i pravoslavnoj djeci i njihovim obiteljima.Od SDSS-a ne tražimo ništa.'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo