PROBIJU LI MIGRANTI OBRANU U GRČKOJ, HRVATSKA VOJSKA IZLAZI NA GRANICE: / 'Tome smo sve bliže, država je spremna za takav scenarij'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Čini se da će u slučaju da dođe do probijanja obrane u Grčkoj i Bugarskoj, Hrvatska vojska biti poslana na granice Hrvatske kako bi pomogla u zaštiti od navale ilegalnih migranata

3.3.2020.
8:51
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

U izjavi premijera Andreja Plenkovića da će u slučaju veće eskalacije navale migranata s Bliskog Istoka i Azije razmisliti o uključenju Hrvatske vojske mnogi vide najavu zaoštravanja problema. Time što je odobrio politiku grčke vlade u nepuštanju migranta na nezakonit način te najavio da će Hrvatska svim sredstvima pomagati u zaštiti vanjske granice EU-a, čini se da implicira da će u slučaju da dođe do probijanja policijsko-vojnih zidovi u Grčkoj i Bugarskoj, Hrvatska vojska pomoći graničnim policajacima duž vanjskih granica, piše Večernji list.

Oružane snage RH doista mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice, o čemu odluku donosi Vlada RH, na prijedlog ministra obrane, ali i uz prethodnu suglasnost predsjednika RH Zorana Milanovića. Nitko u državnom i vojnom vrhu ne želi službeno procijeniti koliko je Hrvatska blizu angažiranju i Oružanih snaga RH u čuvanju granica, no sve smo bliže takvoj situaciji a država se priprema za takav scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ ODLAZI NA TURSKU GRANICU, ERDGOAN: /

'Stotine tisuća migranata krenulo je prema Europi, a uskoro će to prerasti u milijune'

Image
PLENKOVIĆ ODLAZI NA TURSKU GRANICU, ERDGOAN: /

'Stotine tisuća migranata krenulo je prema Europi, a uskoro će to prerasti u milijune'

Besmisleno trošenje resursa?

Iz HDZ-ovih stranačkih struktura poručuju da najave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana dokazuju koliko je diletantski bio pristup svih onih koji su zadnjih godina zagovarali vojsku na granici. "Da smo ih poslušali, vojska bi na granicama bila godinama, trošila bi resurse i ne bi radila svoj posao, a podcjenjivala bi se mogućnost da situacija ovako eskalira", rekao je za Večernji list izvor iz vrha stranke koji smatra da se policija uspješno svakodnevno nosi s migrantskim pritiscima.

Stručnjaka za sigurnost rekao je za Večernji list kako smatra da Hrvatska čeka dogovor na razini EU te da vojsku neće samoinicijativno slati na granicu prije nego što joj se to ne sugerira. Uvjeren je ipak da je samo pitanje vremena kada će vojska biti poslana na čuvanje granica te da je to dobra poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje bi bile zadaće vojske?

S druge strane, u SDP-u očekuju od premijera pojašnjenje izjave, tj. da preciziranje zadaća vojske. "Vojska je obučena za ratovanje, a ne za policijske poslove. Vojska policiji može pomoći logistički, npr. u dostavi, prijevozu i sl., no ako bi vojska bila na granici s dugim cijevima ili tenkovima, kakva bi to poruka bila", komentirao je Joško Klisović.

U MORH-u na pitanje o slanju vojske na granice odgovaraju kao i uvijek da su spremni pomoći kad ih se pozove, a u vojnim krugovima se već dulje govori kako se HV uvježbava za takve scenarije, tvrdi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska nije utrenirana za policijske zadaće, ona na granice pristupa s tehnikom i dugim cijevima, iako je se može ovlastiti i za postupanje prema civilima. U slučaju angažmana HV će postupati po uputama policije. Stručnjaci za sigurnost navode kao jednu od prednosti angažmana vojnika i psihološki efekt jer se u pravilu migranti ne usuđuju na prelazak granice kada vide vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo