UPALJEN METEOALARM ZA CIJELU HRVATSKU / Prljava kiša, saharska prašina i olujni vjetar: Pripremite se na ludo vrijeme, a meteorolog upozorava: 'Novo pogoršanje stiže potkraj utorka'

Pristiže nam topliji i vlagom sve bogatiji zrak, a sve je više i saharske prašine

20.10.2023.
8:35
VOYO logo

U četvrtak nam je naglo stigla južina uz zamjetan porast temperature, a u petak će biti još izraženija i neugodnija, prognoza je RTL-a. Pristiže nam topliji i blagom sve bogatiji zrak, a sve je više i saharske prašine.

Kiša koja padne bit će "prljava", no upozorenja za petak ne odnose se na kišu, već na jak vjetar. Naime, olujnih udara preko 70 km/h može biti i u nizinama unutrašnjosti, a poslijepodne mjestimice orkanskih, preko 100 km/h duž Jadrana. Na moru uz pad tlaka i valovito more moguće je plavljenje brojnih riva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro i prijepodne promjenjivo, vjetrovito, ali i toplije. U većini krajeva uglavnom suho, a malo oborina u početku još uglavnom samo na širem riječkom i dubrovačkom području. Prijepodne čak nešto više sunčanih razdoblja. Jugozapadnjak na kopnu umjeren, na udare jak, a na moru već ponegdje olujno jugo.

Image
SVE JE VIŠE ASTME /

Klimatske promjene krive su za porast respiratornih bolesti i alergija. 'Nisu ugroženi samo najsiromašniji, već i...'

Image
SVE JE VIŠE ASTME /

Klimatske promjene krive su za porast respiratornih bolesti i alergija. 'Nisu ugroženi samo najsiromašniji, već i...'

Naoblačenje i kiša kasno navečer

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, suho, u zavjetrini čak i vrlo toplo uz 27 °C, lokalno čak 28 °C. No, jugozapadnjak će još malo pojačati, i u nizinama jak, a u gorju na udare olujni. Naoblačenje i kiša stižu tek kasno navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku čak i pretežno sunčano, a uz jak južni vjetar živa u termometru mogla biti ići sve do 28-29 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano po sada već jakom i olujnom jugu, a uz sve više oblaka na krajnjem jugu te u zaobalju može pasti koja kap kiše, kasno navečer i drugdje. Temperatura malo viša, oko 24-25 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetrovito i na sjevernom Jadranu, sporadično uz malo kiše, uglavnom na širem riječkom području. No, krajem dana sve oblačnije i tmurnije uz sve češću kišu, a zatim i izraženije pljuskove praćene grmljavinom, srećom, južina će tada malo oslabjeti.

Image
Foto: Screenshot/DHMZ

Idućih dana na kopnu

Jače naoblačenje s kišom u noći na subotu zahvatit će sve kopnene krajeve, ali će se glavnina oborina ispadati u prvome dijelu dana. Slijedi par sunčanijih i manje toplih dana, ujutro ponegdje s maglom. Od utorka opet južina, a sredinom tjedna i nova kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na moru

Promjenjivije i nestabilnije na Jadranu, gotovo svakodnevno uz barem malo kiše. No, veće se količine očekuju u subotu uz još uvijek jako jugo i oštro, moguće su i nevere, osobito u Dalmaciji. Smirivanje u prvom dijelu nedjelje pa će biti i duljih suhih razdoblja za obaviti neke radove na otvorenome. Novo pogoršanje, čini se, stiže potkraj utorka.

Problemi u prometu diljem Hrvatske

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je više trajektnih, katamaranskih i brodskih linija, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).  Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije Lopar-Valbiska, Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik, Sobra-Prapratno;.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su i katamaranske linije: Pula-Zadar-Pula, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Lastovo-Korčula-Dubrovnik, te brodske linije: Zadar-Preko, Mali Lošinj-Unije-Susak i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik. Trajekt na liniji Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i kamione iznad tri tone nosivosti.

Zbog prometnih nesreća vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine: na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Sredanci i Slavonski Brod istok u smjeru Bregane; na državnoj cesti DC425 Karamatići-Ploče između tunela Zmijarevići i Petrovac u smjeru Ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, a na dionicama gdje su u tijeku radovi mogući su zastoji i vožnja u koloni pa vozačima oz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb na čvoru Varaždin zatvoren je izlazni krak iz smjera Goričana prema Varaždinu i ulazni krak iz smjera Varaždina prema Zagrebu. Na autocesti A7 Rupa-Rijeka na čvoru Učka (Matulji) zatvoreni su izlazni krakovi iz smjera Rupe i Rijeke u smjeru Opatije i Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 8 do 14 sati, zbog radova, prekida se promet na državnoj cesti DC55 Vinkovci-Županja, a vozila se kroz zonu radova propuštaju zadnjih 20 minuta u svakom satu. Na graničnom prijelazu Tovarnik/Šid teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo