PRIZNAO JE DA JE LAŽNI BRANITELJ, ALI NOVAC MU I DALJE SJEDA NA RAČUN: / Prije dvije godine mu je ukinut status

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Otkriveni lažni branitelj, protiv kojega je podignuta optužnica na osječkom sudu, 57-godišnjak je s područja Belišća koji je je ostvario nezakonitu materijalnu dobit nešto više od 300.

12.12.2019.
23:23
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

U optužnici protiv lažnog hrvatskog ratnog vojnog invalida i branitelja, koja je prošlog mjeseca podignuta pred Općinskim sudom u Osijeku, muškarac se tereti za kazneno djelo prijevare. Za to djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina. Kako piše Jutarnji list, riječ je o 57-godišnjaku s područja Belišća. Mirovinu u visini između 2500 i 3000 kuna je primao od srpnja 2009. godine, a invalidninu od siječnja 2005.

S obzirom na visinu mirovine, da nije riječ o visokom postotku invalidnine, Jutarnji list tvrdi da je muškarac ostvario ukupni iznos nezakonite materijalne dobiti nešto više od 300.000 kuna. Nakon anonimne prijave Ministarstvo branitelja je provelo upravni postupak te je 2017. godine na temelju raspoložive dokumentacije donesena odluka kojom se 57-godišnjaku ukida status branitelja i HRVI-ja. Slučaj je potom predan Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kako bi se proveli istraga i kazneni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA UHVATILA LAŽNOG BRANITELJA: /

Uzeo više stotina tisuća kuna na lažnoj mirovini i invalidnini, imao i dionice

Image
POLICIJA UHVATILA LAŽNOG BRANITELJA: /

Uzeo više stotina tisuća kuna na lažnoj mirovini i invalidnini, imao i dionice

Spreman je vratiti novac

57-godišnjak se nije žalio na rješenje Ministarstva branitelja te je ono postalo pravomoćno, a na saslušanju je pred istražiteljima priznao ono što mu se stavlja na teret te je izrazio spremnost da vrati nezakonito stečen novac, doznaje Jutarnji list.

U vrijeme Domovinskog rata bio je pripadnik Narodne zaštite, ali je nekako uspio doći do potvrde prema kojoj je sudjelovao i u vojnim akcijama. Na osnovi toga je ostvario status branitelja i HRVI-ja. Međutim, pokazalo se da postrojba Narodne zaštite nikada nije sudjelovala u vojnim akcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje prima mirovinu i invalidninu

Jutarnji list tvrdi da je HZMO lažnom branitelju nastavio isplaćivati i mirovinu i invalidninu, koju i dandanas prima, iako mu je još 2017. godine ukinuti statusi branitelja i HRVI-ja, S druge strane, Ministarstvo branitelja odgovara da se "oduzimanje statusa hrvatskog branitelja i statusa HRVI-ja provodi nakon pravomoćne presude u kaznenom postupku, a ne nakon anonimne dojave".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je na ovaj tekst, a njihov demanti možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo