BLIŽI SE 1. LISTOPADA, SVI STREPE / Privatni opskrbljivači plinom tvrde da će cijena rasti i do šest puta: Imaju dva prijedloga za građane

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Upitno je hoće li i cijene plina iz Obaveze javne usluge opstati bez ogromnih intervencija države

19.8.2022.
12:01
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s nekim od opskrbljivača, od 1. listopada će biti višestruko veća, po nekim procjenama i do šest puta viša od trenutne. Neki opskrbljivači, poput riječkog Energa, zbog toga već pripremaju obavijesti za kupce u kojima će im ponuditi mogućnost promjene opskrbljivača ili prelazak na opskrbu plinom u obavezi javne usluge, odnosno po reguliranoj cijeni, javlja Novi list.

Naime, opskrbljivači i sami procjenjuju da kupci takvu cijenu neće moći ni htjeti plaćati. Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama, već po cijeni koja bi bila barem četverostruko viša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, čak i oni koji potraže "spas" u prelasku na plin iz obaveze javne usluge će, barem na riječkom području, plin plaćati dvadeset do trideset, a u nekim slučajevima i do 65 posto skuplje. Naime, upitno je hoće li i cijene plina iz Obaveze javne usluge opstati bez ogromnih intervencija države.

Image
'SVJESNI SMO SITUACIJE' /

Filipović o paketu mjera najesen: 'Nećemo dopustiti da vrtići, starački domovi, škole i bolnice ne mogu plaćati energente'

Image
'SVJESNI SMO SITUACIJE' /

Filipović o paketu mjera najesen: 'Nećemo dopustiti da vrtići, starački domovi, škole i bolnice ne mogu plaćati energente'

Mogućnost izbora

Kupci mogu birati između sklapanja komercijalnog ugovora s nekim od opskrbljivača, pri čemu pojedinačno ugovaraju visinu cijene plina ili mogu koristiti uslugu isporuke plina u obavezi javne usluge, putem opskrbljivača odabranog na javnom natječaju za svako distribucijsko područje posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupci koji imaju tržišne ugovore sklopljene s Energom, koji drži golemu većinu udjela u potrošnji na riječkom području, trenutno prirodni plin plaćaju, ovisno o tarifnom modelu, čak i do 65 posto niže od cijene prirodnog plina - 0,4383 kuna po kWh (s PDV-om) u obavezi javne usluge, a koji na riječkom području isporučuje Gradska plinara Zagreb.

Riječ je o kupcima koji prirodni plin koriste i za grijanje prostorija, a koji su upravo zbog niže cijene sklopili tržišne ugovore međutim, velik broj njih mogao bi ponovo prijeći u obavezu javne usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Energa, na upit Novog lista, potvrđuju da će svojim kupcima uskoro poslati obavijesti o novom obračunu cijena i mogućnostima promjene opskrbljivača koje im stoje na raspolaganju. "Nove cijene plina, počevši od 1. listopada 2022. godine, ovisit će o kretanju cijene plina na burzi. S obzirom na to da će se cijena mijenjati na mjesečnoj razini, ne možemo reći koliko će točno biti povećanje. Upravo iz tog razloga i nemogućnosti davanja precizne cijene, obavijest će sadržavati detaljno pojašnjenje novog načina izračuna cijene s referentnog tržišta, a sve u cilju kako bi svi kupci mogli razumjeti novi način obračuna i odlučiti čiju uslugu opskrbe plinom žele primati u budućnosti", poručuju iz Energa te napominju da će ovakav oblik obračuna od 1. listopada 2022. preuzeti većina opskrbljivača.

Puno nepoznanica i pregovori s Ministarstvom

Na pitanje, hoće li očekivano povećanje cijene plina od pet do šest puta utjecati i na jednako toliko povećanje cijene toplinske energije iz gradskih toplana kojima upravlja Energo, iz tvrtke navode: "Kada govorimo o cijeni plina, ne možemo govoriti o povećanju o pet ili šest puta, jer će cijena biti vezana uz burzu i ne znamo kolika će biti. Ono što možemo reći je da su svi energetski subjekti koji se bave i opskrbom toplinskom energijom, uključujući Energo, posredstvom Hrvatske gospodarske komore u stalnom kontaktu s radnim timom iz resornog Ministarstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad su održana dva sastanka u resornom ministarstvu, u travnju i srpnju te se intenzivno radi na definiranju optimalnog rješenja za energetske subjekte i za krajnje kupce toplinske energije međutim, još se uvijek ne može govoriti o konkretnim brojkama, kažu iz Energa.

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da su opskrbljivači plinom ministarstvu iznijeli svoje probleme oko povećanja cijena. "U pitanju nije samo nabavna cijena plina, već i činjenica da određeni opskrbljivači nisu ugovorili količine potrebne za proizvodnju toplinske energije. Radi se na rješenju u skladu s pravilima o državnim potporama kojim bi bilo omogućeno da se u konačnici cijena toplinske energije po kWh za krajnjeg kupca ne razlikuje od one koju plaćaju krajnji kupci plina na pojedinom distribucijskom području", kažu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nužna intervencija države

Opskrbu plinom u obvezi javne usluge (OJU) u najvećem broju distribucijskih područja u Hrvatskoj obavlja Gradska plinara Zagreb. Uz sadašnje cijene plina, i još više cijene u najavi za ovu jesen, jasno je da će tvrtka teško moći isporučivati plin po propisanim cijenama iz obaveze javne usluge, a koje su već sada na burzama četiri puta više od cijene iz OJU-a, i pritom opstati na tržištu.

Jedini način da se cijena iz OJU-a održi do 1. travnja iduće godine je ozbiljna intervencija države putem nekog od načina subvencioniranja ili preuzimanje obaveze od strane državne tvrtke, konkretno HEP-a. Što će se događati, najvjerojatnije će se saznati u idućih nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo