Prisiljeni na otkaz zbog toga što su roditelji?

Raditi ili se odreći radnog mjesta i ostati kod kuće čuvati djecu. Strašna je to odluka na koju hrvatske građane tjera nemilosrdan sustav.

10.9.2012.
7:03
VOYO logo

Roditelji djece smještene u Dječji vrtić Krijesnica u Hrvatskoj Kostajnici pribojavaju se najgoreg scenarija koji bi im se mogao dogoditi – da budu prisiljeni dati otkaz kako njihovi mališani ne bi sami ostajali kod kuće.

Čuvaju djecu, a plaću nisu vidjele sedam mjeseci

"Ne mogu ga doma ostaviti samoga, a ne mogu dati otkaz jer nećemo imati od čega živjeti", kazala je jedna mama za HTV dok druga dodaje da ima dvoje djece u vrtiću te da u slučaju da se ustanova zatvori nema kamo s njima. Istovremeno, tete koje djecu čuvaju već sedam mjeseci rade bez ijedne kune i na rubu su snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o gašenju vrtića "kotrlja" se već dugo. Njeno žarište nalazi se u gradskom proračunu u kojem kronično nedostaje novca, a prema posljednjim informacijama Gradu nedostaje oko 2 milijuna kuna kako bi financirao vrtić, knjižnicu i vatrogastvo. S 1. rujna gradonačelnik Tomislav Paunović donio je i odluku po kojoj Grad prestaje financirati vrtić. Učinio je to, ističe, kako i sam po hrvatskim zakonima ne bi snosio kaznenu odgovornost jer "ima nešto što nema odakle financirati". Na pitanje je li prije toga iscrpio sve mogućnosti uštede, odgovara da jest.

Od veljače čekaju Vladu

"Zbog nedostatka novca smo uveli prirez, pa smo ukinuli sve dnevnice, uličnu rasvjetu gasimo u ponoć, a ionako radi svaka druga lampa. U Gradu imamo samo deset zaposlenih. U vrtiću smo broj zaposlenih smanjili. Ma napravili smo sve uštede koje smo mogli. Čak smo te naše rashode i proračun nosili revizorici da vidimo u čemu griješimo i ona nam je rekla da greške nema, jednostavno nema novca", kaže Paunović ističući da je od Vlade tražio da Gradu pomogne iz "tekuće pomoći", no da su ga odbili jer ne zadovoljava kriterije po broju stanovnika i površini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda smo u veljači od Vlade zatražili pomoć iz proračunske zalihe, no do danas nam nitko nije odgovorio. Vlada naše dopise proslijedi ministru Liniću i tako se to vrti u krug. Ja sam razgovarao i s ministrom Linićem i Grčićem, no ništa se nije dogodilo. Pomoć sam tražio i od ministra Jovanovića i on je u lipnju pismom apelirao na svog kolegu Linića da pomogne da se vrtić ne zatvori, i opet se ništa nije dogodilo. Znate, te žene tamo nisu sedam mjeseci dobile plaću, pa mene je sram pored njih proći, a nemoćan sam", jada se gradonačelnik, koji priznaje da je posljednjom odlukom o financiranju odgovornost prebacio sa sebe na sam vrtić.

Spas u reformi? Do reforme...

Istovremeno, ima ideju kako bi se problem dugoročno riješio, no kako sada stvari stoje, čini se da će se do njene realizacije načekati. Riječ je, kaže, u reformi lokalne samouprave u kojoj bi prijašnje općine, koje više nisu pod Gradom, trebalo vratiti u sastav Grada Kostajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve one dobivaju nekakvu financijsku pomoć, a njihovi žitelji u sudove i ostale institucije dolaze k nama", kaže Paunović. No, dok on možda "hoda nekoliko koraka unaprijed", mi smo kontaktirali prozvane ministre. Branko Grčić nam je u telefonskom razgovoru kazao da u Ministarstvu regionalnog razvoja nema stavku u sklopu koje bi mogao pomoći vrtiću.

Hoće li biti – tko čeka, taj dočeka?

"To jest specifičan slučaj. Takvih smo imali nekoliko i sve smo ih usmjerili na proračunsku pričuvu, a za to je nadležan ministar financija", kazao nam je kratko. No, cijeli slučaj ministra Linića, čini se, nije dirnuo. Ili pak smatra da je gradonačelnik taj koji je svojim poduzetničkim duhom dužan osigurati veće prihode kako bi ustanove na području Kostajnice normalno funkcionirale. Što god da mislio, njegov jedini odgovor na naš upit je bio: "Obratite se Gradu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se loptica prebacuje, roditelji kostajničke djece moraju razmišljati samo o jednom – raditi ili ostati kod kuće i čuvati djecu. Surovo je to u zemlji u kojoj se tvrdi da se rađa premalo djece i da je sretan onaj čovjek koji ima posao!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo