PRIPREMAJU SE DODATNA TESTIRANJA NA KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: / Evo tko je njima obuhvaćen i kada će početi

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

Prema preporukama Europskog centra za suzbijanje i sprječavanje bolesti,

7.3.2020.
16:42
Robert Anić/Pixsell
VOYO logo

Iako se Slovenija za epidemiju koronavirusa nije pripremala tako intenzivno kao Hrvatska, testirala je 433 osobe, dok su u Hrvatskoj, koja je već dva tjedna u punoj pripravnosti, testirane tek 302 osobe. Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" osim tog podatka, tvrde i kako će se broj testiranja ubuduće povećati.

Dosad su se testiranja provodila na osobama koje imaju simptome respiratornih bolesti, a bile su u kontaktu s osobama koje imaju koronavirus ili barem njegove simptome te onima koje su bile u područjima zahvaćenima epidemijom, a sve prema preporukama Europskog centra za suzbijanje i sprječavanje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskoro ćemo početi testiranja prema novim, proširenim kriterijima ECDC-a. Najprije ćemo testirati teške slučajeve plućnih bolesnika iz bolnica, prema preporukama ECDC-a, a onda ćemo vidjeti hoćemo li testiranje proširiti i na kontakte oboljelih i na sumnjive kontakte. U subotu ujutro imamo sastanak na kojem ćemo, vjerojatno, to definirati", rekao je za VečernjiKrunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Image
SLOVENSKI LIJEČNIK OBOLIO OD KORONAVIRUSA LIJEČIO JE I HRVATE: /

Četiri čovjeka s područja Karlovca bili su njegovi pacijenti

Image
SLOVENSKI LIJEČNIK OBOLIO OD KORONAVIRUSA LIJEČIO JE I HRVATE: /

Četiri čovjeka s područja Karlovca bili su njegovi pacijenti

Zaraženi blizanac je još u karanteni

HZJZ će s dodatnim testiranjima početi već od ponedjeljka, a s tom se mjerom, priznaju, kasnilo, jer je trebalo uhodati osoblje, u čemu je pomagalo osoblje Klinike za infektivne bolesti, koje je ionako bilo zauzeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica "Zarazne", Alemka Markotić potvrdila je jučer da je 12. slučaj zaraze koronavirusom zabilježen u Varaždinu i da se radi o osobi koja je bila u bliskom kontaktu s još jednim oboljelim. Od 302 uzorka koja su testirana do jučer, svi su negativni. Rezultati se čekaju za još devet uzoraka.

"Muškarac koji je došao s kruzera pušten je kući jer je bio dvaput uzastopno negativan na testiranje i osjećao se dobro", potvrdila je Markotić. Iako je bilo najavljeno, jedan od dvojice provooboljelih blizanaca još nije pušten kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad bukinga turista s Dalekog istoka

Ministar turizma Gari Capelli jučer je predstavio učinke epidemije na domaći turizam te istaknuo da je buking od 25. veljače pao; čak i do 60 posto kad je riječ o gostima iz Južne Koreje, Kine i Japana. No, rekao je, i dalje imamo tri posto više noćenja nego u isto vrijeme lani. Predviđa se i skori pad bukinga iz Amerike, a sve će se nastojati ispraviti marketinškim akcijama, koje će početi kada epidemiolozi potvrde da je opasnost od zaraze prošla.

"Naši gosti uglavnom dolaze automobilima, u više od 70 posto slučajeva, i to je prednost u odnosu na Italiju i Grčku u koje više dolaze avionom. Tu ćemo imati laganu prednost", smatra Capelli i dodaje kako nema puno otkazivanja ljetovanja u razdoblju od svibnja do listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je otkazano hotelskog smještaja u ožujku. No, to nije velika šteta, jer u Hrvatskoj prva tri mjeseca u godini nose samo pet posto prihoda od turizma.

"Prvosvibanjski praznici dat će jači smjer turističke sezone. Očekivali smo 70-postotnu popunjenost hotela, ali sezona još nije ugrožena, rezervacije za ljeto se ne otkazuju, samo je buking donekle usporeniji", zaključio je ministar turizma i dodao da će rezervacije biti kraće, primjerice, u lipnju za srpanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike