UDRUGA FRANAK TUŽI I ZA KREDITE U EURIMA: / 'Deseci tisuća ljudi imaju pravo na povrat novca'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl
12.4.2016.
10:15
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

"Posrijedi je nekoliko desetaka tisuća dužnika koji bi imali pravo na povrat, no točan broj onih koji imaju pravo i koji su zainteresirani tek trebamo utvrditi", poručio je predstavnik Franka Goran Aleksić.

Image
UDRUGA FRANAK: /

'HNB brine samo o interesu banaka, tražimo ostavku guvernera Vujčića'

Image
UDRUGA FRANAK: /

'HNB brine samo o interesu banaka, tražimo ostavku guvernera Vujčića'

Pozvat će dužnike da se učlane u Udrugu, te dostave dokumentaciju

Na konferenciji za novinare koju organiziraju danas i putem svoje web stranice, Franak će prvo pozvati dužnike u euru da se učlane u udrugu i plate članarinu za 2016., dostave im skenirane ugovore o kreditu, obavijesti banaka o promjenama kamatnih stopa tijekom otplate te izliste prometa po kreditu od početka otplate do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko se sve može pozvati na pravomoćnu presudu?

"Nakon toga možemo vidjeti imaju li pravo na tužbu. Pravomoćna presuda odnosi se na razdoblje od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., no na nju se mogu pozvati svi koji su kredit u eurima podigli prije 1. siječnja 2010., kad je propisan način određivanja kamata", ističe Aleksić.

Još ne žele otkrivati tko će biti u pravnom timu

Zbog pravila Hrvatske odvjetničke komore još ne smije otkrivati tko će biti u pravnom timu, no kaže da će zasigurno biti jedna poznata odvjetnica. Logično je zaključiti da će se ponovno pouzdati u Nicole Kwiatkowski koja je u odvjetništvu stvorila ime upravo na slučaju Franak. Kroz sljedećih mjesec i pol dana Franak bi prikupljao podatke o dužnicima, a “privatnu skupnu tužbu”, kako je nazivaju, podigli bi na Trgovačkom sudu tijekom lipnja, više od četiri godine nakon pokretanja postupka za kredite u švicarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Splitske banke kažu da je sve bilo po zakonu

Zajednička reakcija banaka je izostala. Iz Hrvatske udruge banaka tek su poručili da će moći odgovoriti kad budu imali stajalište o tom pitanju, a banka koja se očitovala je Splitska.

"Banka smatra kako je mijenjanje promjenjivih kamatnih stopa bilo sukladno propisima i aktima banke te usklađeno s tržišnim događajima koji se odnose na elemente koji utječu na formiranje kamatnih stopa", kratko su odgovorili na upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo