'Navike se mogu mijenjati...' / Priprema li Vlada zabranu rada nedjeljom? Majetić za RTL: 'Puno je tu otvorenih pitanja...'

'Situacija na tržištu rada i gospodarstvu je dramatična. Dramatično gubimo ljude', kaže Majetić

14.9.2018.
18:47
VOYO logo

Sprema li se ponovno zabrana rada nedjeljom? Nakon što je ova odluka dva puta pala na Ustavnom sudu, i to za vrijeme i Račanove i Sanaderove Vlade, Jutarnji list tvrdi da i Plenkovića Vlada opet radi na tome da se rad nedjeljom ograniči.

Odluka bi se najviše odnosila na trgovce, a njihovi poslodavci već negoduju, jer vikendi im - kažu - donose najveću zaradu. Naposredno prije emisije, iz Vlade demantiraju informaciju i tvrde da to nije na dnevnom redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U videu pogledajte prilog Matee Damjanović.

Gost RTL-a Danas bio je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što poslodavci kažu na najave zabrane rada nedjeljom, očito puštene kao probni baloni?

Mi ne znamo što razmišlja Vlada, da li to znači zabrana svima ili samo nekima. Mi očekujemo da se sjednemo, da proanaliziramo podatke i da procijenimo što znači ako odustanemo ili ako ne odustanemo. Ne znači da bi bilo neodrživo, ali je pitanje na koje se to segmente odnosi. Ima tu puno pitanja koja moramo organizirati i donijeti odluku.  Rad se mora platiti, ako ostane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vi gledate na to da žene u nekom trgovačkom lancu moraju biti na radnom mjestu?

I mi imamo obitelji. Trebamo naći neku mjeru. Ako ukinemo rad nedjeljom, imamo 1/7 viška radne snage. Što ćemo s tim? Sve treba staviti na stol, nismo protiv nikakve odluke. Ali, ako se ne radi, onda nitko ne smije raditi. Moramo biti transparetni. I naravno, treba pitati radnike. Moramo biti svjesni što se može dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vi mislite kao idealan scenarij?

Treba procijeniti da li neki veliki lanci mogu raditi nedjeljom ili skraćeno. Nema idealnog rješenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupujete li vi nedjeljom?

Vrlo rijetko. Ide se recimo u kino s klincima pa se obiđu i dućani. Ali, navike se mogu mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci su poslali svoj prijedlog porezne reforme... Što predlažete?

Ono što mi predlažemo da se opterete troškovi poslovanja. Da se ne opterećuje topli obrok, da se bez poreza omogući 13. plaća, prijevoz, smještaj sezonskim radnicima. Da se smanji porez u ugostiteljstvu na 13 posto... Situacija na tržištu rada i gospodarstvu je dramatična. Dramatično gubimo ljude. Danas nemate s kim fizički raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo