ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI / Priprema li nam Kujundžić privatizaciju zdravstva: 'Ministar novim zakonom potiče iseljavanje ljudi'

Javnost je zasada oko zakona podijeljen. No i jedni i drugi od Zakona očekuju mnogo- pacijenti kvalitetniju uslugu, a liječnici bolje uvjete rada

1.5.2018.
17:53
VOYO logo

Kako ćemo se se ubuduće liječiti i slijede li novi nameti na zdravlje - znat ćemo uskoro. Krajem tjedna, naime,  završava javna rasprava o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti

Podržavaju ga obiteljski liječnici i ministar zdravstva, a protive mu se žestoko pacijenti koji strahuju od privatizacije javnog zdravstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže li privatizacija zdravstva ili se novim Zakonom otvaraju vrata većim pravima pacijenata? Provjerili smo to s obiteljskim liječnicima za koje dileme nema.

''Žalosno je da se pacijente plaši nekakvim dodatnim financijskim opterećenjem, ništa se za njih u tom smislu promijeniti neće osim što mogu očekivati boljitak, poboljšanje kvalitete usluge što je nama primarno'', ističe Davorka Došen Mrak, liječnica obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti svi obiteljski liječnici imali bi mogućnost odlaska u  privatnu ordinaciju. To može donijeti samo benefite pacijentima, poručuje naša sugovornica koja je prije tri mjeseca otišla u koncesiju. 

U njenoj ordinaciji od tada se može izvaditi krv, a krenula je i s nabavom nove opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nabavila sam inhalator, a koji smanjuje duljinu kod akutnih respiratornih problema. Oni su jedan od vodećih uzroka bolovanja i odsutnosti s posla'', tvrdi gospođa Došen.

No s druge strane, tlak raste udrugama pacijenata, jer smatraju da Zakon uništava domove zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''On tajkunizira potpuno primarnu zdravstvenu zaštitu. Ovaj zakon će iseliti ljude iz siromašnijih krajeva, manjih gradova i općina te će ih prisliti na bježanje u velike centre poput Zagreba ili Splita...", mišljenja je Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Ali čemu sve rasprave kad ministar kaže da će novim zakonom zdravstvo biti bolje i uređenije, a najviše koristi kaže, imat će pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo nije privatizacija, ovo je uređenje hrvatskog zdravstvenog sustava. Ovdje se ne mijenja način osiguranja i ono što može pacijent dobiti iz svog osiguranja. Ovdje se samo mijenjaju obveze liječnika, odnosno ordinacija prema pacijentima'', poručuje Milan Kujundžić.

Javnost je zasada oko zakona podijeljen. No i jedni i drugi od Zakona očekuju mnogo- pacijenti kvalitetniju uslugu, a liječnici bolje uvjete rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo