NE VIDE DA SU PREVARENI / Mnogi građani hrle u optike na besplatne preglede vida: No, ponekad to zna završiti s ozbiljnim posljedicama...

U Hrvatskoj su za pregled vida te utvrđivanje dijagnoze i terapije ovlašteni jedino oftalmolozi, no u optikama to rade optičari

12.9.2021.
17:43
VOYO logo

Sve više građana svoj vid provjerava na besplatnim kontrolama u optikama. No, to sve češće rezultira prijevarama i potpuno promašenim dioptrijama, što može imati ozbiljne posljedice.

"Optometrist može uzeti i odrediti pacijentu dioptriju, može odrediti kakve naočale treba imati, međutim ne smije staviti svoj potpis na taj recept prema sadašnjem zakonu u RH. Smije ga staviti samo specijalist oftalmolog", objasnio je za RTL Ante Barišić iz Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kontrolu vida treba obaviti oftalmolog, a ne optičar. Da prevaren može biti bilo tko, pokazuje i slučaj odvjetnice Udruge za zaštitu potrošača.

"Kao posljedicu toga sam imala čak neke vrtoglavice i tako dalje... I onda sam poslije slučajno došla do liječnika koji mi je pogledao vid i on mi je rekao: 'Ali vama je dioptrija potpuno krivo očitana, vi nemate tu dioptriju'", opisala je posljedice nestručnog pregleda odvjetnica Dijana Kladar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspoređivanje kozmetičara i dermatologa

U liječničkoj komori tvrde da se situacija kada optičar obavlja pregled umjesto oftalmologa može usporediti i s izjednačavanje kozmetičara i dermatologa. Slično tvrde i u oftalmološkom i optometrijskom društvu.

"Inženjeri optike su tehnička struka i oni nisu u zdravstvenom sustavu i oni nemaju pravo raditi s ljudima, znači oni su u konstantnom zakonskom prekršaju. Zašto studirati onda šest godina? Evo ja ću prvi onda svoju djecu, ako mogu raditi sve ono što i ja, ja ću ih uputiti da završe tu priručnu školu, da se ne moraju mučiti 12 godina školovanja. To stvarno nema smisla", poručio je Tomislav Jukić, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje su kontrole?

Dakle, samo je oftalmolog specijaliziran za bolesti očiju i vida te je jedina osoba koja smije dati dijagnozu i propisati liječenje. Ali, nitko ne provjerava je li to zaista tako.

"I sad se moramo pitati tko tu zakazuje? Po meni, inspekcija. Imamo premalo nadzora", zaključuje odvjetnica Kladar iz Udruge za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo