PRIJETI LI HRVATSKOJ EPIDEMIJA OSPICA? Infektolog objasnio sve o opasnoj zaraznoj bolesti: / 'Evo zašto je cijepljenje toliko važno'

Image

Ospice se prenose kapljičnim putem, a bolesnik je najinfektivniji u takozvanom kateralnom stadiju koji traje četiri do pet dana i otprilike tri dana po izbijanju osipa

29.5.2018.
7:11
VOYO logo

34-godišnji muškarac s visokim stupnjem sumnje na ospice hospitaliziran je u dubrovačkoj Općoj bolnici prije tri dana te je trenutno u izolaciji. Krajem tjedna doznalo se i o prvom slučaju ospica u susjednoj Hercegovini, dok je u susjednoj Srbiji u posljednjih pet mjeseci bolest za koju postoji cjepivo uzela čak 15 života, dok je zarađeno čak 5000 ljudi.

Image
JESU LI OSPICE STIGLE U DUBROVNIK? /

Objavljeni novi podaci o pacijentu za kojeg se sumnja da je zaražen virusom

Image
JESU LI OSPICE STIGLE U DUBROVNIK? /

Objavljeni novi podaci o pacijentu za kojeg se sumnja da je zaražen virusom

Muškarac hospitaliziran u Dubrovniku ima simtpome ospica - kašalj, hunjavicu, temperaturu i osip. Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik kazao je kako će se sutra znati je li muškarac u dubrovačkoj bolnici doista zaražen ospicama. 'Mi smo proveli epidemiološku obradu svih kontakata te osobe, oni su ili procijepljeni ili su im dani određeni savjeti te uzeta krv na analizu', rekao je Lakić za Dnevnik.hr. 'Ako se radi o ospicama naravno da ćemo biti u određenom riziku određeni broj dana dok ne prođe inkubacija i moguće pojavljivanje onih kontakata koje nismo uspjeli naći', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niska procijepljenost u dvije južne županije

Rizik od epidemije u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji visok jer jer se radi o županijama s najnižom procijepljenosti u Hrvatskoj.

Liječnik Stjepan Đuričić objasnio je o kakvoj se bolesti radi te kako se ona liječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ospice se prenose kapljičnim putem, a bolesnik je najinfektivniji u takozvanom kateralnom stadiju koji traje četiri do pet dana i otprilike tri dana po izbijanju osipa', objasnio je te naveo simptome: kašalj, hunjavica, opća slabost i osip (nisu jedini simptomi, op.a.).

Zašto je cijepljenje važno?

Odgovorio je i na pitanje zašto je cijepljenje važno. 'Cijepljenje je važno jer tako štitite sebe na način da se povećava procijepljenost stanovništva i onda se ne dolazi u situaciju pojave oboljelih i širenja te bolesti', kazao je dr. Đuričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ospice se, ukoliko nemaju neku komplikaciju, liječe simptomatskom terapijom, otopinama, infuzijom i antipireticima, objasnio je. No, upozorava, ospice mogu imati i komplikacije u smislu sekundarnih bakterijskih infekcija, a tada se dodatno primjenjuju određeni lijekovi.

Slaba procijepljenost u dvije južne županije daje otežavajući faktor, no dr. Đuričić ipak smatra da do epidemije neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo