Prijeti kolaps sezone: Svibanj 13 posto slabiji nego lani

Posebno je problematičan bio svibanj, mjesec u kojem smo zabilježili nešto više od milijun turističkih dolazaka, što je 1,7 posto manje nego u svibnju prošle godine.

2.7.2014.
8:41
VOYO logo

Hrvatska ulazi u špicu ovogodišnje turističke sezone, ali s mršavim rezultatima ostvarenim u predsezoni.

Kako pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za prvih pet mjeseci, u Hrvatskoj se odmaralo nešto manje od 2,2 milijuna turista, što je 4,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ti su turisti, međutim, ostvarili nešto manje od 6,8 milijuna noćenja ili 4,2 posto manje nego u prvih pet mjeseci prošle godine, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše vremenske prilike

Posebno je problematičan bio svibanj, mjesec u kojem smo zabilježili nešto više od milijun turističkih dolazaka, što je 1,7 posto manje nego u svibnju prošle godine. Tijekom svibnja turisti su u Hrvatskoj ostvarili oko 3,6 milijuna noćenja, što je čak 13,2 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Podataka za lipanj još nema - njih će HTZ i Ministarstvo turizma objaviti sljedeći tjedan, pa će tada biti pokrivena i cijela prva polovica godine - no mnogi strahuju da bi i oni mogli biti ispod očekivanja. Kao glavni razlog za to navode Svjetsko nogometno prvenstvo. No, stručnjaci tvrde da Mundijalu u Brazilu ne treba pridavati prevelik značaj kada je u pitanju hrvatski turizam.

Glavne razloge dosadašnjih slabijih rezultata od očekivanih stručnjaci traže u lošim vremenskim prilikama. Hladno i kišno vrijeme svakako nisu poželjan ambijent za goste željene odmora u kasno proljeće ili početkom ljeta. Ipak, hotelijeri tvrde da se situacija tijekom lipnja osjetno promijenila nabolje, čemu su pridonijeli i blagdani, o kojima ovisi dobar dio prometa u predsezoni. http://www.jutarnji.hr/hrvatskoj-prijeti-kolaps-sezone--svibanj-13-posto-slabiji-nego-lani--trebamo-jako-toplo-ljeto/1203087/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo