bijeli štrajk / Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti poslan na glasanje, liječnici: 'Izigrani smo'

Drugog dana bijelog štrajka liječnici su izašli iz ordinacija i prosvjedovali na Markovu trgu

27.6.2018.
20:54
VOYO logo

Liječnici primarne zdravstvene zaštite nepomirljivi su s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem. U bijelim kutama prosvjedovali su na Markovu trgu, ali očito bezuspješno jer je Vlada danas u Sabor na glasanje uputila prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti bez da je uvažila njihove zahtjeve. 

"Problem je u tome što je bio jedan dogovor u svezi novog Zakona o Zdravstvenoj zaštiti, a na kraju je ispalo sasvim nešto drugačije. Želim da se provede i ono što smo dogovorili, što je radna skupina primarne zdravstvene zaštite dogovorila" rekla je liječnica Marina Lokner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dogovorili su da će liječnici u domovima zdravlja moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, ali u zadnji čas Vlada je odustala od toga i danas u Sabor uputila Zakon u kojem stoji da 25 posto liječnika mora ostati pri domovima zdravlja.

"Izigran je jedan od uvjeta najvažnijih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji smo dogovorili, a to je pravo na slobodu izbora. Pravo na to da obiteljski liječnik izabere hoće li biti zaposlenik Doma zdravjla ili će raditi u privatnoj ordinaciji", pojasnila je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Vikica Krolo i dodaje kako nećemo imati primarnu zdravstvenu zaštitu ako se ovakav Zakon donese za pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici napominju kako je izigran i dogovor da mladi liječnici mogu preuzimati ordinacije kolega koji odlaze u mirovinu. Prosvjednike je primio i ministar zdravstva, a prije toga bijeli štrajk nazvao poetskim.

"Sad moraju malo i prosvjedovati i to je dobro. Ljudi traže više, normalno je da traže više. Nema više, Zakon je gotov sad će bit prihvaćen u Vladi. Bok bok", izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

A oko prosvjeda liječnika svađa i u Saboru: Mostova zastupnica Ines Strenja Linić tražila je stanku, a zauzvrat joj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković oduzeo riječ do kraja dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorite gdje hoćete, imate prostoriju gdje možete održati press konferenciju. Molim vas prestanite ovdje raditi cirkus", poručio je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora. 

"Ja sam danas željela prozvati Vladu koja je, kako bi izbjegla prosvjed liječnika na Markovu trgu, sazvala sjednicu Vlade jutros u 8 sati. Dakle, pitanje je zbog čega se gospodin Plenković boji svojih liječnika", odgovorila je  saborska zastupnica Ines Strenja Linić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je liječnicima na sastanku rekao da ono čime nisu zadovoljni mogu mijenjati za vrijeme saborske rasprave o Zakonu. Bijeli štrajk se nastavlja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo