'david protiv golijata' / Prije 27 godina crveni fićo postao simbol otpora: Branitelji se prisjetili dana kad je ušao u povijest

Osječki branitelji su se za RTL prisjetili dana kada je ušao u legendu

27.6.2018.
19:14
VOYO logo

Tenkovi JNA izašli su na ulice Osijeka kako bi demonstrirali moć i vojnu silu. No, ispred njih prkosno je stao crveni fićo kojega je postavio Branko Beškić i postao simbol otpora. Branitelji se dobro sjećaju tog dana.

"Vojska JNA izvršila je čistu agresiju. Izašla je na ulice i lomila sve pred sobom na nenaoružane građane grada Osijeka. To je nama nepojmljivo tada bilo da vojska tako javno ide na građane i civile", prisjetio se Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora gardijske brigade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke su obišle svijet i upozorile na situaciju u Hrvatskoj. "David protiv Golijata" strani su mediji nazivali ovaj događaj i uspoređivali vojnu silu JNA i tada im malo poznate Hrvatske. Ta se priča prenosi i na mlađe generacije. 

"Učio sam je u školi, ali budući da sam iz Osijeka, naravno da sam informiran. To je simbol da Hrvatska nikada neće biti pobjeđena i zato su stavili ovaj spomenik", kazao je 15-godišnji Andrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je maleni fićo bio lak zalogaj za tenk JNA, taj se prizor svima urezao u pamćenje i stalno podsjećao na otpor mlade države prema agresiji. 

Tenk JNA na crvenog fiću je naletio na raskrižju ulica Vukovarske i Trpimirove i to točno na ovom pješačkom prijelazu. Zatim ga je gurao kroz cijelo raskrižje da bi ga na drugom pješačkom prijelazu smrskao o gradski autobus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 27. lipnja 1991. svi smo postali svjesni da je rat neizbježan. Dvadeset sedam godina kasnije, instalacija na istom raskrižju, ovoga puta sa fićom koji gazi tenk i dalje podsjeća na herojsku obranu Hrvatske i Osijeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo