Što nam je Franjo Tuđman ostavio u nasljeđe?

Prije 14 godina u Zagrebu je preminuo Franjo Tuđman, kontroverzna povijesna osoba ovih prostora.

10.12.2013.
13:36
VOYO logo

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a umro je na zagrebačkom Rebru nakon deset godina vladavine, u kojoj je država prošla kroz rat te tranziciju iz socijalističkog u kapitalističko uređenje. Iako mu se pridaju zasluge za pobjedu u ratu, koji je istovremeno doveo i do snažnog rasta nacionalizma u društvu i bacio ljagu na stvaranje nove države zbog pokušaja podjele Bosne i Hercegovine, najširi slojevi stanovništva s gorkim okusom u ustima sjećaju se devedesetih zbog pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva.

U tom razdoblju Hrvatska je utrla put prema vrhu ljestvice socijalno i ekonomski najraslojenijih postsocijalističkih zemalja – više od petine stanovništva živi u relativnom siromaštvu, broj nezaposlenih se neprestano kreće između 300 i 400 tisuća ljudi, a više od polovine mladih radno sposobnih ljudi nema posao. Istovremeno, pobjednici te tranzicije iz godine u godinu uvećavaju svoje bogatstvo, a najprobitačniji među HDZ-ovim miljenicima iz devedesetih, multimilijarder Ivica Todorić najbogatiji je čovjek na području bivše Jugoslavije. Vanjski dug Hrvatske danas premašuje ukupni dug Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na začelju EU

Hrvatska je, među ostalim, zahvaljujući i Franji Tuđmanu postala i članicom euroatlantskih integracija. Kao članica NATO-saveza sudjeluje u obuci lokalnih vojnika u Afganistanu, državi u kojoj od 2001. godine traje rat kao posljedica terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar. Članica je Europske unije od srpnja ove godine, te joj je odmah pripalo mjesto na začelju gotovo po svim gospodarskim parametrima uz krizom najpogođenije zemlje poput Grčke i Španjolske.

Franjo Tuđman sahranjen je na groblju Mirogoju uz crkvu Krista Kralja, na početku glavne mirogojske aleje. Svake godine njegov grob posjećuje čelništvo HDZ-a, koje je ove godine položilo vijence i na Oltar domovine. Godišnjica će na sličan način biti obilježena i u Tuđmanovom rodnom Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju, a održat će se i misa zadušnica u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo