Slovaci oduševljeni / Prije 13 godine došli su na ljetovanje, a sad svake jeseni beru masline: Nagrada za pomoć - more, ulje i vino

Veseli Slovaci su savladali sve maslinarske tradicije, pa i onu da je najslađe jesti u masliniku

3.11.2019.
16:15
VOYO logo

Preko ljeta dođu na ljetovanje s obiteljima u Kožino kraj Zadra, a na jesen se na odmor vrati samo muško društvo prijatelja iz Slovačke.

Za taj odmor ne plaćaju smještaj, nego ga odrade u masliniku i još, kažu u šali, zarade jer su 'plaćeni' vrhunskim uljem i vinom. S domaćinom, koji je smislio dobar poljoprivredno-turistički koncept, odu i na ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miloš Hvist iz Slovačke je u Kožino s obitelji došao ljetovati prije 13 godina i isto toliko jeseni se vraća u berbu.

"Nije ovo težak posao, a ovdje se družim s prijateljima koje možda ne sretnem i cijelu godinu u Slovačkoj. Malo pričamo, malo feštamo, malo beremo masline i to je ta tradicija koja nas spaja da svaku godinu dolazimo", kazao je za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmorica prijatelja, uglavnom inženjeri i poduzetnici, u masline su se kažu došli odmoriti

"Znam je i težih poslova od ovoga. Ali dobro  je. Dobri prijatelji, dobar duh, more, voda, Jadran", dodaje Hvistov prijatelj, Jaroslav Rehtorik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov domaćin Edi Tokić, ljeti im iznajmljuje apartmane, a na jesen ih prijateljski ugosti kao pomagače.

"U početku je bilo malo problema jer oni nisu imali taj 'mot' kako gaziti. Tako da prvih godina bi malo samljeli ispod masline, a malo u mlinu, ali sad su već naučili. Sada nema problema. Ne zgazi se niti jedna. Pravi su fetivi, dobit će i domovnicu još malo", šali se Tokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savladali su sve maslinarske tradicije, pa i onu da je najslađe jesti u masliniku.

"Naši hrvatski prijatelji su nas naučili da riba mora tri puta plivati. Prvi put u moru, drugi put u ulju i treći put u crnom vinu. Tada je najljepše", zadovoljan je Slovak, Jozef Lauček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da vole jednaku hranu kao i domaćini, Edi će im kao plaću za pomoć i trud spremiti da ponesu ulja, vina, suhih smokava i drugih dalmatinskih delicija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo