imaju svoj razlog / Priča se o mjerama štednje i rezanju plaća, a Zagreb je unatoč poodmaklom Adventu još uvijek osvijetljen milijunima lampica

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Pa u Zagrebu vrijeme darivanja i dobrih želja očito jos uvijek traje, na sve strane blagostanje i raskoš! A račune će platiti tko?', pita se gradski zastupnik Tomislav Stojak

26.1.2018.
16:29
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Advent i božićni blagdani već su debelo odmakli od nas, no diljem Zagreba još uvijek gore lampice. Iako se već više od mjesec dana govori o neophodnim mjerama štednje, rezanju plaća i božićnica, ovakav trošak gradskim čelnicima očito ne predstavlja problem, piše Zagreb.info. 

“Pa u Zagrebu vrijeme darivanja i dobrih želja očito jos uvijek traje, na sve strane blagostanje i raskoš! A račune će platiti tko?”, pita se gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu ogorčenost dijeli i gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska, Renato Petek.

“Upaljene lampice krajem siječnja smatram nepotrebnim rasipanjem energije i bahatošću gradskih vlasti. Danas, kada u naprednim zemljama stanovnici i njihove vlasti osviješteni o svjetlosnom onečišćenju smanjuju jačinu svjetlosti ili čak i potpuno gase ukrasne lampice tijekom gluhog doba noći (u Njemačkoj npr.) i za vrijeme novogodišnjih blagdana, kod nas se lampice postavlja prerano, a uklanjaju prekasno, a za to vrijeme su noću upaljene”, komentira nam gradski zastupnik Renato Petek te dodaje da niti tijekom Adventa nije bilo potrebe da lampice gore tijekom noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobornik sam zakonskog ograničenja suvišnog rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja (pazeći na sigurnost svake vrste) koje je potrebno osvijetliti, ali i zbog štetnih pojava na taj veliki globalni problem poput narušavanja bioraznolikosti te ekosustava, kao i pojave zdravstvenih problema kod ljudi”, zaključuje Petek.

Kako su odgovorili iz gradske uprave na upit portala Zagreb.info, grad je još uvijek osvijetljen zbog Europskog rukometnog prvenstva, nakon čega će se ukrasne lampice skinuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo