Priča o zubarici koja će silom postati čistačica!

Nakon tri mjeseca borbe da mu supruga dobije licencu za rad u stomatološkoj struci, koja je završila neuspjehom, očajni Zvonimir Bukvić obratio se medijima.

26.9.2011.
14:23
VOYO logo

Kad je oženio ženu iz Makedonije, u kojoj studij stomatologije traje godinu dana više od onoga u Hrvatskoj, nije ni sanjao da će supruga i on živjeti od njegove plaće od 3.500 kuna, a da će ona ovdje, "na Zapadu", imati izbor – čistačica ili nezaposlena.

"Ta karijera je čeka sljedećih pet godina, dok ne dobije hrvatsko državljanstvo da bi mogla dobiti licencu za rad u struci", navodi očajni Zvonimir Bukvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je supruga završila studij, diplomirala, stažirala, položila stručni ispit u Makedoniji, te radila u vlastitoj ordinaciji tri godine i devet mjeseci. Zatim je došla u Hrvatsku.

"Vjenčali smo se, a ona je dobila privremeni boravak na godinu dana. Diplomu je nostrificirala u rekordno kratkom roku, oko tri tjedna, te dobila radnu knjižicu i u njoj upisan završeni studij – doktor stomatologije. Radna dozvola joj ne treba jer je zakonski regulirano da stranci ako su u braku s hrvatskim državljaninom, na teritoriju RH mogu raditi bez radne dozvole. No, da bi radila u struci mora dobiti licencu. Gdje se ona dobiva? U Hrvatskoj komori dentalne medicine (HKDM)", opisuje on ishodište problema, gdje kreće zavlačenje, čekanje i odbijanje hrvatskih vlasti da joj dopuste da radi u struci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HKDM-a u jedno ministarstvo, drugo ministarstvo, pa opet u HKDM...

Početkom lipnja podnijeli su zahtjev HKDM-u za izdavanje stomatološke licence za nju i priložili su, naglašavaju, sve dokumente koje su tražili. Iz Komore joj je zatim poručeno da će joj licenca biti izdana kroz petnaestak dana, opisuje Bukvić. No, poziva nije bilo. Isprva zbog odsutnosti pravnice u HKDM-u, čiji je potpis presudan. Nakon ta tri tjedna godišnjeg na kojemu je pravnica bila i još deset dana, Bukvići su uspjeli dobiti tek potvrdu da im je dokumentacija zaprimljena.

Tada tek kreće međuinstitucijski ping-pong:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, nema državljanstva - nema pravo na polaganje ispita, nema pravo na licencu. Koji je onda smisao izdavanja privremene licence za rad strancu kada je uvjet za to položeni državni ispit u RH na koji imaju pravo samo hrvatski državljani?"Nazvali smo ih te su nam rekli da možemo iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zatražiti dokument kojim bi bio reguliran stručni ispit supruge. Nakon toga smo zvali Ministarstvo zdravstva, gdje su nam je dotična Snježana Matić rekla da pravo na polaganje stručnog ispita u RH imaju samo državljani RH te nas je uputila nazad u HKDM. U HKDM-u su nas opet uputili na Ministarstvo zdravstva, gdje su nas ovi ovaj put uputili na HZZ. U HZZ-u su nas glatko odbili i rekli nam da se pak javimo u MUP-u...", navodi Bukvić.

U policiji su im kazali da oni ne izdaju licence, nego dozvole za rad i da samim aktom udaje njegova supruga ima radnu dozvolu. Ako želi raditi, mora se obratiti Komori. Dva tjedna nakon toga dobili su informaciju da će Upravni odbor HKDM-a vijećati o tom slučaju, što je trajalo punih pet dana, tvrdi Bukvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licencu joj ne mogu dati zbog uvjeta koji nigdje nije naveden!

"Zaključili su da joj licenca ne može biti izdana jer 'dokumentacija nije potpuna', odnosno nedostaje stručni ispit položen u Hrvatskoj, a makedonski stručni ispit ne priznaju", piše Bukvić. Šokiran je budući da je u zahtjevu za izdavanje licence doktor dentalne medicine obvezan priložiti presliku uvjerenja o položenom ispitu i "nigdje ne piše 'položenom stručnom ispitu u Republici Hrvatskoj'"!

Kako pravo na polaganje tog istog ispita imaju samo i isključivo hrvatski državljani, Bukvić dolazi do sljedećeg zaključka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, nema državljanstva – nema pravo na polaganje ispita, nema pravo na licencu. Koji je onda smisao izdavanja privremene licence za rad strancu kad je uvjet za to položeni državni ispit u RH na koji imaju pravo samo hrvatski državljani?", piše on, pitajući se postoji li ijedan stranac doktor dentalne medicine u Hrvatskoj koji ima privremenu licencu za rad.

Vezani članci:

arti-201012140329006 arti-201007150494006 arti-201105180147006 arti-201102090293006 arti-201004090273006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo