unosan biznis / Priča o uspjehu 'kralja egzotičnog voća': mongolska borovnica i guava ne uzgajaju se samo u toplim krajevima

Mongolska borovnica, babako, tamarillo ili guava. Ako ste misli da se ovo egzotično voće uzgaja samo u toplim krajevima, varate se. Uzgaja se i u Donjoj Bistri i to čak 50 različitih vrsta. Naš reporter Boris Mišević iz Zagorja nam donosi nevjerojatnu priču o uspjehu čovjeka koji s razlogom nosi titulu Kralja egzotičnom voća

20.6.2015.
18:54
VOYO logo

Usudio se krenuti u nešto nepoznato i rizik se isplatio. Danas je kralj egzotičnog voća. Europa luduje njegovim za svježim vitaminskim bombama iz Donje Bistre.

"Dok sam čekao ispit, posudio sam novine od jednog kolege i pročitao Kiwano egzotično voće koje se može uzgajati u Hrvatskoj, i svu lovu iz džepa sam uložio. 250 tadašnjih maraka i uspio sam. Sada su to velike investicije, plastenici od 4 i pol milijuna kuna i tako", ispričao je poduzetnik Ivan Šulog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijunski plastenici donose još veći profit jer dok egzotično voće dođe do Europe iz Južne Amerike, izgubi svježinu. No Tamarillo i Kiwano iz Donje Bistre do Nizozemske tržnice stižu u idealnom stanju za jedan dan.

Image

Babaaco ili planinska papaja, kako je neki zovu, uzgaja se samo u Ekvadoru, ali i u Bistri uspijeva jako dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijanske banane su krcate mineralima i antioksidansima. Ovo voće toliko je traženo u svijetu da Šulog poziva Hrvate da mu se pridruže u proizvodnji.

"Ja vam pokažem čitavu priču. Kako raste Babaco kako raste Mongolska trešnja. Dam vam sve na papiru, znači dobijete sve kalkuklacije", rekao je Šulog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj čovjek iz Vinkovaca je kalkulacije sa papira pretočio u zaradu. Uzgaja muštaktnu tikvu.

Egzotika očito nije ključna kod ovog biznisa, već volja da se posao odradi kako treba. I onda je sve moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo