PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE / Prgomet: 'HDZ će poštivati volju građana o 'Zagrebačkom Manhattanu''

HDZ ne želi da se na prostoru Velesajma i Hipodroma gradi 'New York niti Beograd na Savi', kazao je Prgomet

10.7.2019.
13:36
VOYO logo

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) poručio je u srijedu da gradski zastupnici HDZ-a ne žele da se na prostoru Velesajma i Hipodroma, ako dođe do promjene GUP-a, gradi "New York niti Beograd na Savi".  

Poručio je da će HDZ tražiti da na prostoru Velesajma i Hipodroma budu sadržaji primjereni gradu koji je srednjoeuropska metropola. "Mi ne želimo ovdje graditi New York niti želimo graditi Beograd na Savi", istaknuo je.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanci sjednice Gradske skupštine Prgometa su novinari pitali kakav će biti stav HDZ-a ako građani budu protiv "Zagrebačkog Manhattana", a on je odgovorio da će HDZ poštivati volju građana.

"Ako građani na referendumu kažu da se slažu ili ne slažu s nečim, onda je to za nas doslovce obvezujuće. Sve dok ne bude referenduma, Gradska skupština će donositi odluke, vezane i uz GUP, koji samo daje pretpostavke za određene promjene u građenju Zagreba", rekao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako je HDZ bio vrlo odgovoran u procesu donošenja GUP-a, načelno su za donošenje novog GUP-a, ali uz poštivanje procedure.

"Nismo niti u jednom trenutku a priori zauzimali stav 'za' ili 'protiv. Načelno smo za to da se donese novi GUP, mislim da u Zagrebu nitko nije protiv toga jer bez novog GUP-a nema gradnje, nema širenja grada, nema 'kranova', a svi hoćemo da se ljudi zaposle, da se radi, da se gradi, da u konačnici grad profitira od toga", rekao je Prgomet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prosvjednici ispred Gradske skupštine dočekali Bandića i zastupnike: 'I Manhattan ima svoj park!'

Image

Prosvjednici ispred Gradske skupštine dočekali Bandića i zastupnike: 'I Manhattan ima svoj park!'

No, u HDZ-u su vrlo jasni i oko poštivanja procedure. "Ako je Ministarstvo graditeljstva dalo nalog da se isprave određeni propusti u GUP-u, bez tih ispravaka mi nećemo podržati GUP", poručio je Prgomet.

Najavio je kako je HDZ-u GUP prihvatljiv uz sedam amandmana, koji su važni za život građana po pojedinim četvrtima, koji će omogućiti gradnju vrtića, škola, crkve, ulica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da objasni zašto je "HDZ-ovo ministarstvo (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)" dalo "zeleno svjetlo" GUP-u, a "HNS-ovo ministarstvo (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja)" nije, Prgomet je rekao da su oba ministarstva u istoj Vladi, a očito nisu odgovorni za iste sadržaje.

Očekujemo da gradski uredi provedu zatražene promjene

"Očigledno je svako ministarstvo gledalo svoj segment koji pokriva unutar GUP-a i dalo je svoje mišljenje. Mi poštujemo odluke Ministarstva graditeljstva, koje je tražilo dodatne izmjene, dopune i javnu raspravu. Dakle, nije odbacilo GUP nego je tražilo promjene pa očekujemo da gradski uredi te promjene izvole provesti", kaže Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da Zagreb i priobalni gradovi moraju od ministarstva tražiti dozvole za prenamjene GUP-a, a drugi kontinentalni gradovi, poput Osijeka, ne moraju. "Županije također moraju i sad je to pitanje tumačenja zakona", kazao je Prgomet.

Komentirajući novo zaduženje Zagrebačkog holdinga, Prgomet je rekao da za sada Holding servisira svoje dugove pa su u HDZ-u svjesni da bez novog zaduženja neće moći funkcionirati, ali će danas na sjednici Gradske skupštine potegnuti pitanje kvalitete rada menadžmenta i njegova daljnjeg funkcioniranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću reći da nemaju povjerenje nego tražimo jasne odgovore - zašto, kako i kada i na koji način se radi i vodi Holding", rekao je Prgomet.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo