Poruke iz tramvaja / Prevladao zdrav razum? Grad zamijenio seksističke plakate - Pogledajte što piše na novima

Poruka da pijane žene spavaju bilo s kime bila je sporna svima osim pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo

8.1.2019.
14:26
VOYO logo

Zdrav razum, čini se, je prevladao pa su iz zagrebačkih tramvaja ipak uklonjeni seksistički plakati na kojima je edukativno pisalo da žene kad piju alkohol spavaju s neznancima. Umjesto njih su postavljeni novi plakati na kojima su istaknute zdravstvene posljedice prekomjernog pijenja - kao što su agresivnost i odumiranje moždanih stanica.

Iz Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj, koji su i ovaj i raniji  plakat izradili, svima su se ispričali. Poručili da su poruke preuzeli iz priručnika namijenjenih mladima, a skinuli su ih zbog negativnih reakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A izazvale su ih stvarno mnogo. Pobunili su se i građani i gradski političari i ZET-ovi sindikalci,  a o cijelom su slučaju pisali i strani mediji kao što su Intependent i France Press.

Poruka da pijane žene spavaju bilo s kime bila je sporna svima osim pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo, koji je u Direktu prošli četvrtak plakate gorljivo branio. Rekao je da su to kao seksizam tumačili samo zlobnici, a evo što kaže danas: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša namjera nije bila da se uznemirava javnost. Naša namjera kao ureda za zdravstvo je da opasnost od alkohola prezentiramo mladoj populaciji, a procjena je bila da ovakva medijska pozornost kakvu je dobila jedna sporna kontroverzna rečenica zapravo pravi više štete nego koristi i mi smo ta dva plakata zamijenili sa drugim slikovnim plakatima koji zapravo nose sličnu poruku, ali ne u verbalnoj komunikaciji tako da to je bio jedini razlog što smo se odlučili za takvu promjenu.", kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo