'Prevarili su nas i oteli nam čak dva stana'

Zbog 20.000 kuna zajma, koji su otplatili i pretplatili plaćajući gotovo dvije godine mjesečne obroke po 1.

20.5.2012.
13:54
VOYO logo

Za oba bi stana trebali plaćati najam beskrupuloznim kamatarima koji tvrde da su im stanove prodali, no kad su shvatili da su žrtve prijevare, tužili su tvrtku koja je upisana kao vlasnik oba stana koja se nalaze u Rijeci.

Traže da se ugovori proglase ništetnim, obje su parnice u tijeku, a na sudu se još nije pojavio vlasnik te tvrtke, Meksikanac za kojeg nikad nisu čuli niti ga vidjeli. Kao ni drugi Riječani koji su upali u ralje "investitora" i njihovih operativaca u kreditnim uredima, kojima su konstantno mijenjali nazive i adrese, a zapravo su bili organizirani iz jednog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanu na Turniću, priča Riječanka Z.S., živjela je njezina majka A.L. (86). Ni od koga nije posudila novac, ali se u zao čas našla s kćeri u uredu javnog bilježnika kad je ova potpisivala ugovore za zajam. Pa su joj, dok su kći i zet izašli, a baka ostala sjediti – jer je vruće i teško je starici čekati vani da dokumentacija bude gotova – podmetnuli papire govoreći da je svjedok. Na njih je, poluslijepa i nepismena, stavila otisak prsta.

'Bojimo se da ne ostanemo na cesti'

"Ondje smo stigli s Dariom iz kreditnog ureda. U taj ured nas je uputio Andro iz jedne agencije rekavši mi da je moj kredit preuzela ta tvrtka kojoj ću nastaviti plaćati rate, pa moram potpisati nove ugovore", priča nesretna žena za Večernji list kako je počela njihova kalvarija. Potpisali su hrpu ugovora, ali ni jedan nisu tada dobili, tek za dva tjedna, kad oba stana, otkrili su poslije, više nisu bila njihova. "U stanu je uvijek netko s bakom koja uopće ne izlazi, bojimo se da nam ne provale i da ne ostanemo na cesti", očajna je riječka obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik: Trebala je reagirati država

Priča ove obitelji tek je jedna u nizu tužnih ispovijedi građana koje su lihvari prevarili u Hrvatskoj. "Kad su shvatili da su prevareni, građani su reagirali. Mnogi prekasno. No, prije njih trebala je reagirati država. Zakazali su i HNB-a i Ministarstvo financija koje je dopustilo da se ovakve tvrtke bave kreditiranjem i unesrećuju ljude", kaže riječki odvjetnik Ljubo Kostič, koji u parnicama na riječkom sudu u ček pet sličnih slučajeva, besplatno, zastupa prevarene obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo