Prevareni maturanti moraju na fakultet u Mostar

Preporuke hrvatskih fakulteta kako će za upis biti dovoljna niža, takozvana B-razina državne mature, pokazale su se zamkom zbog koje neki odlični učenici moraju otići na fakultet u Mostar.

11.7.2010.
15:51
VOYO logo

Naime, u posljednja tri dana na Medicinski fakultet u Mostaru masovno se prijavljuju maturanti iz Hrvatske koji nisu uspjeli upasti na jednu od četiri hrvatske 'medicine'. Fakultet u Mostaru zadnja im je šansa da ne izgube godinu, piše Slobodna Dalmacija.

arti-201007100195006Problem je nastao jer su u brošurama za upis na sva četiri medicinska fakulteta (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek), na vrednovanjima uvjeta iz državne mature napisali kako je iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika dovoljno znanje B-razine. No pokazalo se da im B-razina ni kod stopostotnog uspjeha ne jamči upis na medicinu, jer su fakulteti pri rangiranju prednost davali onima koji su polagali višu, odnosno A-razinu. Štoviše, riješenost ispita od sto posto na A-razini vrijedi kao 160 posto na B-razini zbog množenja s koeficijentom 1,6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među maturantima koji su se prijavili na fakultet u Mostaru je i dvoje mladih Zadrana, inače odličnih gimnazijalca, koji su tako ostali bez mjesta na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

"Ovo što se sada događa na medicinskim fakultetima čisti je kažin. Djeca su nam prevarena i nasamarena jer su vjerovala ispitnim katalozima koji su službeno glasilo fakulteta. Ako tamo stoji da se traži B-razina, kako je moguće da ta djeca izvise na ovakav način, a da nitko za to ne snosi posljedice. Tko će odgovarati za ovu diskriminaciju", pita majka odlične učenice koja je na kraju upisala Medicinu u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo je otišao i njezin kolega, također odlikaš, kojemu izvrsno riješena B-razina nije bila dovoljna za upis. Kad je shvatio da se pola godine pripremao za krivu razinu završnog ispita, mladić je upao u tešku psihičku krizu iz koje ga roditelji već danima pokušavaju izvući.

arti-201006140238006"U početku mi je bilo čudno što moj sin inzistira na polaganju niže razine, ali taj savjet dali su mu na i fakultetu i u gimnaziji. I na sastancima s roditeljima nama je rečeno da se ravnamo prema kriterijima koje je propisao fakultet. A sve četiri medicine tražile su B-razinu. Jednostavno nije normalno da on napravi ono što se on njega traži i izvisi", kazao je za Slobodnu otac zadarskog gimnazijalca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci priznali su kako su za upis tražili završni ispit B-razine, ali su za daljnje informacije novinare uputili na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i njihovu brošuru o državnoj maturi.

Na četrnaestoj stanici te brošure stoji kako prilikom izrade rang-lista "rezultat postignut na višoj razini (A) vrijedi 60 posto više od rezultata postignutoga na osnovnoj razini (B). Primjerice, 60 bodova postignutih na nekome obveznom predmetu na višoj razini (A) bit će jednako vrijedno kao 96 bodova postignutih na tome istome obveznom predmetu na osnovnoj razini (B)". Svejedno, međutim, nitko ne želi objasniti paradoks da fakulteti na upisima traže nešto što kasnije sami ne žele priznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na Medicinskom fakultetu u Mostaru na jedno slobodno mjesto za strane državljane javilo se osam kandidata, i to maturanata iz Hrvatske. Kako mjesta ima samo za njih deset, sva su popunjena odmah, a ispod liste ostalo je njih 70.

Prethodni članci:

arti-201007020498006 arti-201006230453006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo